Made in Dagenham

Deze inspirerende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van vrouwen die vochten voor een gelijk salaris in de Britse auto-industrie en daarmee de weg vrijmaakten voor gelijke rechten voor vrouwen op de werkvloer.

De film speelt zich af in Engeland en start op 28 mei 1968. Rita woont in Dagenham, een wijk in Groot-Londen, en werkt daar in de Ford-fabriek waar zij samen met andere vrouwen met behulp van gemaakte patronen de zetelhoezen naait voor de auto’s die in de fabriek geproduceerd worden. Wanneer de naaisters te weten komen dat hun mannelijke collega’s voor hetzelfde werk meer betaald krijgen dan zij, besluiten ze massaal het werk neer te leggen. Rita, de hoofdrolspeelster van de film, ontpopt zich hierbij tot een vastberaden onderhandelaarster. Tijdens haar strijd voor de vrouwenrechten komt ze niet enkel in aanraking met haar directie en de overheid, maar botst ze ook tegen haar echtgenoot.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film te zien is. De film sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis, en Burgerschap, Mens en Maatschappij. De film kaart thema's aan als de feminisme, discriminatie, revolutie, Europa en industrialisatie. Onderaan de pagina is een link naar de site van Universiteit Gent te vinden, hier worden scenes uit de de film benoemd en de connectie tot een bepaald thema, zoals de positie van de vrouw. De site kan dienen als een gids om discussies te bevorderen, kritisch denken te stimuleren en historische concepten te verkennen in relatie tot de film en de tijdperk die het vertegenwoordigt. Ook is er een LessonUp les over feminisme toegevoegd voor in de les.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Grof taalgebruik
  • Angst
  • Let op met kinderen tot 6 jaar

Nigel Cole Verenigd Koninkrijk 2010, 113 min

Thema Europa, Feminisme, Industrialisatie, Racisme / discriminatie, Revolutie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op