Left luggage

Familiedrama over een orthodox Joods gezin in een Antwerpse volksbuurt, gebaseerd op het boek Twee koffers vol van Carl Friedman.

Simcha, één van de kinderen uit een orthodox Joods gezin in een Antwerpse volksbuurt praat niet, omdat zijn tirannieke vader geen vaderlijke gevoelens uit. Door de komst van een nieuwe oppas bloeit het jochie op. De film gaat niet alleen over de relatie tussen Simcha en zijn vader, maar ook over het joodse oorlogsverleden en de onderlinge verschillen en spanningen tussen joodse gemeenschappen uit de jaren zestig. Lukt het de familie om de onrust van zowel binnen als buitenaf te overwinnen?

Aan de slag met deze film?

Dankzij de thematiek van Left Luggage kan de film gebruikt worden voor Mens & Maatschappij-onderwijs. Aan de hand van de film kun je maatschappelijke verschijnselen, zoals de spanningen tussen het liberale en het orthodoxe jodendom en het joodse oorlogsverleden, met je leerlingen bespreken. De film is echter niet alleen inhoudelijk interessant. Doordat Left Luggage een literatuurverfilming is, leent de film zich ook om bijvoorbeeld met het oorspronkelijke boek van Carl Friedman te vergelijken bij Nederlands.

Eye Film Player

Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie

Jeroen Krabbé Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, België, Nederland 1998, 97 min

Thema Boekverfilming, Europa, Familie, Oorlog / conflict / geweld, WO2, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op