De moeders van Merlijn (11) en die van zijn vriend Sil (10) doen vrijwilligerswerk op Lesbos, waar duizenden vluchtelingen op wrakke bootjes strandden vanuit Turkije.
De jongens willen heel graag tijdens een schoolvakantie met eigen ogen zien hoe vluchtelingen – en dan vooral leeftijdsgenoten – eraan toe zijn. Vooraf bespreken ze wat ze mogelijk aan gaan treffen en oefenen alvast met hun vertaalapp. Eenmaal ter plaatse schrikken ze best van de omstandigheden. Merlijn en Sil zien het rubberbootjeskerkhof en ontmoeten gezinnen die samengepakt verblijven in tijdelijke onderkomens. Met een groep Syrische jongens klikt het bijzonder goed. De Hollanders drinken thee met hen, ze maken samen kampvuurtjes en gooien sneeuwballen naar elkaar. Ondertussen bespreken ze – zo goed en zo kwaad als het gaat – serieuze onderwerpen. Hoe is het als je huis er niet meer is en je al je spullen kwijt bent? Taal- en cultuurbarrières maken al snel plaats voor een vriendschap die grenzen overschrijdt.
Aan de slag met deze film?
Met de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de pagina van IDFA waar de film gratis te bekijken is met een Docschool account voor leraren. De film sluit aan bij het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij en de thema's migratie/vluchten en familie. De film geeft leerlingen meer inzicht in de toestand en leefomstandigheden van vluchtelingen, maar ook de redenen waarom ze vluchten. Met een Docschool account voor leraren is er ook lesmateriaal beschikbaar aansluitend bij deze documentaire. Dit lesmateriaal bestaat uit handvatten om de documentaire te behandelen, algemene achtergrondinformatie, en opdrachten voor leerlingen.
Regie: Kim Brand Productie: Een van de Jongens Omroep: KRO-NCRV Nederland 2017, 16 min
Ga direct naar het lesmateriaalThema | Migratie / vluchten, Familie |
Filmkenmerken | 6-30 minuten |