Grave of the Fireflies

Een Japanse animatieklassieker over de Amerikaanse bombardementen op Japan in de Tweede Wereldoorlog, vanuit het perspectief van twee weeskinderen.

Japan, de zomer van 1945. Amerikaanse B-29s werpen tonnen brandbommen uit boven Kobe. De weesjes Seita (14) en zijn zus Setsuko (4) trekken naar hun tante, op tientallen kilometers van het ouderlijke huis. Hun tante maakt hen duidelijk dat ze een last zijn voor haar gezin. Seito besluit om er met zijn zusje tussen uit te knijpen. Ze nemen hun intrek in een lege bunker op het platteland, waar ze een aangenaam leven leiden temidden van duizenden glimwormpjes. Maar dan raakt hun etensvoorraad op.

Een aangrijpende en schitterende animatiefilm die zonder opsmuk de wreedheid van de oorlog laat zien.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. Op vechtenvredevrijheid.nl vind je kant en klaar lesmateriaal bij de film. Het lesmateriaal is ontwikkeld voor de vakken geschiedenis, maatschappijleer, Nederlands en burgerschap.

Lessuggestie
1. Koppel de film aan het heden: Oekraïne.

2. Vergelijk de film met The Natural History of Destruction, een Duitse film over de geallieerde bombardementen op Duitsland.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Geweld
  • Angst

Isao Takahata Japan 1988, 90 min

Thema Oorlog / conflict / geweld, Familie, WO2, Afscheid / dood
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op