FKA twigs - Don't Judge Me

Het kunstwerk Fons Americanus van Kara Walker vormt het decor in de muziekvideo van FKA twigs. De film geeft kritiek op beperkingen, rassendiscriminatie en het slavernijverleden.

In het nummer van FKA twigs, Headie One, Fred again is FKA twigs op zoek naar een minnaar die haar accepteert en begrip voor haar heeft tegelijkertijd rapt Headie over de strijd om een zwarte man te zijn in het Verenigd Koninkrijk. Hij geeft kritiek op de rassendiscriminatie en het politiegeweld. Ondersteunend aan de lyrics is in de videoclip het kunstwerk van Kara Walker gebruikt. In 2019 maakte de Amerikaanse kunstenares Kara Walker het werk 'Fons Americanus' voor de enorme Turbine Hall van het Londense Tate Modern. Het monumentale werk is ontworpen ter herinnering aan de verschrikkingen van de Britse slavenhandel en refereert aan de iconische Victoria Memorial Fountain voor Buckingham Palace in Londen. In de video van FKA twigs dansen beroemde zwarte Britten rondom de fontein, door onzichtbare krachten heen en weer gedreven. Thema's als 'beperking' en 'tot 1 ruimte veroordeeld zijn' worden versterkt door het beeld van FKA twigs zelf, gezeten op een stoel in een lege ruimte: telkens als zij te ver van haar stoel beweegt, wordt ze weer teruggetrokken. Voor deze video werkte FKA twigs samen met de regisseur Emmanuel Adjei, die werkte aan Beyonce's musical Black is King.

Aan de slag met deze les?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina kun je de videoclip gratis bekijken. Deze videoclip is onderdeel van de selectie vijf iconische muziekvideo's voor bij CKV en Kunst Algemeen (massacultuur).
Bespreek met de leerlingen het kunstwerk Fons Americanus van Kara Walker en hoe het kunstwerk een rol speelt in de videoclip. Daarnaast kan worden besproken hoe de videoclip kritiek levert op het slavernijverleden, rassendiscriminatie en ongelijkheid.

Emmanuel Adjei England 2021, 6 min

Thema Muziek, Identiteit, Racisme / discriminatie, Slavernij
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op