Filibus, de geheimzinnige luchtpirate

Bijzonder progressieve Italiaanse steampunk thriller uit 1915 over de feministische, gender-bending juwelendief Filibus.

Aan het begin van de film wordt onthuld dat de meesterdief eigenlijk barones Troixmond is. Haar alter ego Filibus daalt neer in een zeppelin-achtig luchtschip om de villa's van rijke mensen te beroven. Detective Kutt-Hendy is vastbesloten om de identiteit van deze dief te onthullen.

Filibus doet vervolgens verwoede pogingen om detective Kutt-Hendy verdacht te maken van de berovingen en roept de hulp in van barones Troixmont, met als gevolg een spel rond identiteiten. De twee hoofdrolspelers doen er werkelijk alles aan om elkaar in een hinderlaag te lokken.

Aan de slag met deze film?

Filibus is een avonturenfilm die allerlei elementen ontleent aan stripverhalen, sciencefiction en detectivefilms. Het resultaat is een opvallend moderne film vol eigenzinnige humor. Daarnaast behandelt de film onderwerpen als genderfluïditeit, cross-dressing en identiteit, waardoor de film uitstekend ingezet kan worden voor Burgerschap, Mens en Maatschappij-lessen. Ook biedt Filibus handvatten om, bijvoorbeeld bij CKV of KUA, dieper in te gaan op de snelle montage, regie en spel.

Eye Film Player

Deze film is gratis te bekijken op de Eye Film Player. Ook betaalde titels bekijken? Stuur een e-mail naar: mail@player.eyefilm.nl (onderwerp “Film in de klas”). Of klik hier voor meer informatie.

  • Alle leeftijden

Mario Roncoroni Italië 1915, 69 min

Thema Identiteit, Criminaliteit, LHBTI+, Humor
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op