Feeërieken

De filmpioniers speelden graag met de mogelijkheden van de filmcamera. De ‘trucfilms’ van Georges Méliès groeiden uit tot wereldhits. 

De magische producties uit de eerste jaren van de filmgeschiedenis nemen vaak bekende sprookjes als inspiratie. Soms ontbreekt een verhaal helemaal. Het gaat namelijk vooral om de ‘special effects’ die het publiek kunnen verbazen.

De achtergrondmuziek werd in de jaren '10 en '20 in bioscopen gebruikt om stille films te begeleiden. Deze muziek is dan ook niet bedoeld voor één specifieke film. Een orkestleider stelde per film de begeleiding samen uit een aantal zogenaamde 'incidentals'. Op de stukken stonden steekwoorden als: 'achtervolging', 'samenzwering', 'liefdesscène' en 'noodlot'.

Aan de slag met deze film?

Deze compilatie laat niet alleen zien hoe ingenieus vroege filmmakers waren, maar ook hoe ver de filmindustrie is gekomen om tot moderne special effects te komen. Dat maakt deze compilatie een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van film, en daarom onder andere geschikt voor erfgoededucatie in het Primair Onderwijs. Tip: laat in plaats van de hele film slechts één of twee specifieke segmenten zien, om de leerling mee te nemen in vroege trucagefilms.

Eye Film Player

Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Alle leeftijden

Segundo de Chomón, Gaston Velle, Georges Denola, Albert Capellani, Lucien Nonguet Frankrijk 1902-1911, 97 min

Thema Verbeelding / fantasie, Humor
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op