Elsa

Toen de hele wereldbevolking in quarantaine zat, hield de Keniaanse journalistiekstudent Elsa de moed erin met grappige videootjes die ze op Instagram plaatste.

In korte, gevatte monologen en met een aanstekelijke lach becommentarieerde ze de pandemie, steevast spelend met een zonnebril en luid krakend chips etend. Zulke pittige, goudeerlijke spot was precies waar men op dat moment behoefte aan had en Elsa groeide uit tot een instagramfenomeen. Ze amuseert zich met kleding passen in vintagewinkels of een potje schaken in het park – naast grappenmaker is ze ook schaakkampioen. In de voice-over vertelt ze over haar nieuwe identiteit als rolmodel voor grenzeloos zelfvertrouwen en de kunst van ‘jezelf zijn’, maar ook over de tol die ze daarvoor moet betalen.

Aan de slag met deze film?

Met de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de pagina van IDFA waar de film gratis te bekijken is met een Docschool account voor leraren. De film sluit aan bij het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij en de thema's mediawijsheid en identiteit. In deze film geeft Elsa de leerling een kijkje in de wereld van een social media influencer, en wat hier allemaal bij komt kijken. Ze is oprecht en zegt precies waar alles op staat, maar brengt het ook met een vleugje humor, want ze wil tenslotte comedian worden. Op de site van IDFA kun je het lesmateriaal vinden wat voor deze film ontwikkeld is. Hiervoor moet je inloggen of een account maken bij IDFA Docschool. De les geeft extra context bij de film, met name over wat het doel is van de film. Ook kunnen leerlingen zo leren hoe je een mening vormt over een film.

Onderaan deze pagina vind je een LessonUp les over sociale media, feminisme en omgaan met kritiek is geschikt voor leerjaar 3-6 van het voortgezet onderwijs, en mbo. Aan de hand van vragen en stellingen ga je met je leerlingen in gesprek over de documentaire ‘Elsa’. Ook vind je de LessonUp les "Documentaire in de Klas", in deze les leren leerlingen documentaires beter te verwoorden, analyseren, en onderzoeken.

Onderaan deze pagina vind je audiodescriptie voor bij deze film, voor leerlingen met een visuele beperking.

Julia Jansch Veerenigde Staten 2022, 15 min

Thema Identiteit, Humor, Mediawijsheid
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Audiodescriptie

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op