Een vlucht regenwulpen

In de verfilming van de bestseller van Maarten ’t Hart gaat een schuchtere bioloog op zoek naar De Vrouw om groot onheil af te wenden. 

Maarten is een 34-jarige hoogleraar celbiologie die bij zijn zieke moeder woont. Hij is nog maagd, maar gaat naar aanleiding van een goddelijk bevel op zoek naar een vrouw, geassisteerd door zijn alter ego.

De wereldvreemde Maarten moet binnen een week een vrouw vinden om groot onheil af te wenden: hij zal naar de hel gaan als hij vrijgezel blijft. Maartens vlottere alter ego dwingt hem dingen te doen die hij uit zichzelf nooit zou durven door zijn strenge calvinistische opvoeding.

Aan de slag met deze film?

Deze boekverfilming vertoont niet alleen overeenkomsten, maar ook afwijkingen ten opzichte van het origineel. Deze aanpassingen aan structuur en personages zeggen iets waardevols over de verhouding tussen film en literatuur. Waarom heeft Maarten in de verfilming een alter ego? Op wat voor manier verschilt de toon van het verhaal? En is de uiteindelijke boodschap van het verhaal wel hetzelfde? Deze vragen maken Een vlucht regenwulpen waardevol om te vergelijken met het boek, en samen met je leerlingen te analyseren.

Eye Film Player

Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Geweld

Ate de Jong Nederland 1981, 93 min

Thema Boekverfilming, Humor, Liefde
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op