"Invloedrijke (New) Hollywood-klassieker waarin Peter Fonda en Dennis Hopper als motorrijders door Amerika toeren. Hun vrije levensstijl uit zich ook in de experimentele filmstijl. Deze film geeft een goed tijdsbeeld van de hippiegeneratie." (Vincent, Netwerk Filmeducatie)

Als geen andere jaren-zestigfilm vertolkte Easy Rider de zoektocht naar persoonlijke vrijheid en de onvermijdelijke desillusie. Deze succesvolle lowbudgetfilm over de hippies Billy en Wyatt, die op hun easy rider-choppers rondtoeren door Amerika, luidde in 1969 de val in van Hollywoods studiosysteem. De film flopte aanvankelijk in de Verenigde Staten, maar werd na de prijs in Cannes voor de beste debuutfilm opnieuw uitgebracht. Zijn bijrol als drankzuchtige advocaat maakte Jack Nicholson tot Hollywoodster. Het scenario werd geschreven door Fonda, Hopper en Terry Southern.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film online beschikbaar is. De film kan een startpunt vormen voor een klassengesprek over identiteit, vrijheid, de hippiegeneratie, en drugs- en alcoholgebruik. Bovendien neemt de film een invloedrijke plaats in in de filmgeschiedenis door de experimentele vormkeuzes die zich afzetten tegenover het klassieke Hollywood.

Op de website van Film School Rejects staat een artikel waarin de nalatenschap van de film wordt besproken aan de hand van 12 aspecten en die je als inspiratie kunt gebruiken - deze vind je hier.

  • Angst
  • Geweld
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Dennis Hopper Verenigde Staten 1969, 94 min

Thema Identiteit, Noord-Amerika
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op