Die Brücke

Een oorlogsdrama over een groep jonge Duitse soldaten die koste wat het kost een grensgebied verdedigd tegen de Amerikaanse troepen.

Die Brücke focust op de dynamiek tussen de verslagen Duitse soldaten die het grensgebied verlaten, in tegenstelling tot een groep jonge soldaten die vol enthousiasme op hun post blijven staan.

Wicki, de regisseur, laat zien hoe Duitse jongens onder het nationaalsocialisme verwrongen idealen krijgen aangepraat, waardoor ze waanideeën over heldendom gaan koesteren die onafwendbaar leiden tot de door de machthebbers valselijk maar eervol voorgestelde "dood voor het vaderland". Het verhaal is gebaseerd op een boek geschreven door de auteur Manfred Gregor over diens belevenissen van de oorlog.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina vind je een link naar een YouTube-upload van de film - n.b. deze upload is in SD-kwaliteit met Nederlandse ondertiteling. De film sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en de thema's Tweede Wereldoorlog en vriendschap. Je kunt na afloop van de film klassikaal bespreken hoe nationalisme in de film is belicht en wat dit begrip betekent voor de leerlingen zelf.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik

Bernhard Wicki Duitsland 1959, 103 min

Thema Boekverfilming, WO2, Vriendschap, Afscheid / dood
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op