De Stad, Het Standbeeld en het Slavernijverleden

Marlou van den Berge volgt in haar film stadsgesprekken in de gemeente Hoorn over het slavernijverleden, als voorbeeld van de brede maatschappelijke discussie over het Nederlandse slavernijverleden.

Deze stadsgesprekken nemen plaats naar aanleiding van de controversie rondom het standbeeld van VOC-gouverneur-generaal J.P. Coen, die een hoofdrol speelde in het slavernijverleden. Het standbeeld is al jaren lang onderwerp van discussie, tegenstanders van het standbeeld zien het beeld als een eerbetoon aan een massamoordenaar en vinden dat het beeld verwijderd moet worden worden. Tijdens de dialoogavonden over het slavernijverleden gaan mensen het gesprek met elkaar aan om elkaars standpunten te proberen te begrijpen. Is het mogelijk om mensen met totaal verschillende perspectieven en meningen samen te laten komen om tot een realistische oplossing te komen?

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is de film gratis te bekijken op de site van 2Doc. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij en kaart thema’s aan passend bij Tijdvak 8. Burgers en stoommachines. Na het bekijken van deze film kan J.P. Coen in het specifiek besproken worden. Ook kan de film een ingang zijn om deze discussie in de klas te voeren, en daarbij de meerwaarde van het gesprek met elkaar aangaan bij te brengen bij de leerlingen.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis

Marlou van den Berge HUMAN Nederland 2023, 15 min

Thema Slavernij, Democratie / rechtsstaat
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op