De reis van de Indiërs

Programmamaker Narsingh Balwantsingh reist naar India en Suriname. Hij eindigt in Nederland voor de drieluik over zijn familie, die als contractarbeiders de plaats innamen van de tot slaaf gemaakten op de suiker- en koffieplantages.

In het begin van de 20e eeuw vertrokken er 30.000 Indiase contractarbeiders naar Suriname. De betovergrootouders van Narsingh kwamen vanuit India in het koelie-depot aan in Paramaribo. Zij werden onder valse voorwendselen gelokt naar Suriname, waar hen gouden bergen werden beloofd. Vervolgens werden zij ingedeeld op plantage Mariënburg. Daar werkten en leefden zij onder barre omstandigheden. Na een aantal verlengde contractperiodes verhuisde zijn familie naar Nickerie: een district waar veel hindoestanen zich vestigden om een nieuw leven op te bouwen in Suriname. Vlak na de onafhankelijkheid van Suriname vertrokken vele hindoestanen om weer opnieuw een leven in Nederland op te bouwen.  

Aan de slag met deze documentaire?
Via de ‘Bekijk deze documentaire’- knop bovenaan deze pagina, is de driedelige documentaire te zien op de website van NPO. Het sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. De thema's voor het vak Geschiedenis zijn passend bij Tijdvak 8. Burgers en stoommachines, met name industrialisatie en koloniaal verleden.

De driedelige documentaire is ook in kortere afleveringen te zien op de website van SchoolTV via deze link: https://schooltv.nl/programma/de-reis-van-de-indiers-in-de-klas/afleveringen

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis

  • Grof taalgebruik

Nederland 2024, 30 min

Thema Koloniaal verleden, Slavernij, Oorlog / conflict / geweld
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op