Ciske de Rat

Ciske wordt gezien als een onhandelbaar joch dat alleen maar kattenkwaad uithaalt. Wel met zijn hart op de juiste plek, probeert hij wat van zijn leven te maken in het Amsterdam van de jaren '30.

Ciske houdt van zijn vader, maar omdat hij zeeman is, ziet hij hem amper. Daarom wordt Ciske noodgedwongen naar zijn moeder gestuurd, die niks van hem wilt weten. Keer op keer wordt Ciske van school gestuurd, totdat hij bij meester Bruis in de klas komt. Hij krijgt het voor elkaar om het vertrouwen van Ciske te winnen. De vader van Ciske krijgt een affaire met wasvrouw tante Jans, waardoor er hoop is op een beter leven voor Ciske. Maar dan slaat alles om. De moeder van Ciske verscheurt zijn lievelingsboek. In een woede-uitbarsting pakt Ciske een mes en steekt hij zijn moeder in haar nek. Zijn moeder overlijdt en Ciske moet naar een jeugdinrichting.

Aan de slag met deze film?

Deze film is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De film is goed te behandelen onder de thema's familie, (te weinig) liefde, vriendschap, opvoeding of coming of age. Verder kan de film vergeleken worden met het gelijknamige boek van Piet Bakker.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Angst
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Guido Pieters Nederland 1984, 107 min

Thema Familie, Boekverfilming, Criminaliteit, Opvoeding, Coming of age, Spanning / griezelen, Vriendschap, Liefde
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op