Beppie

Beppie is het ontroerende portret van het Amsterdamse buurmeisje van filmmaker Johan van der Keuken.

In dit iconische portret uit 1965 filmt hij haar terwijl ze met vriendjes de straten afstruint en bij vreemden aanbelt. Thuis zijn ze met negen kinderen en hebben ze het niet al te breed. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen opgroeien in het Amsterdam van toen en nu? Dit is de vraag die centraal staat in het gesprek rondom de voorstelling. We bespreken: Spelen we nog tikkertje op straat? Wat waren guldens? Welke films en programma’s waren toen populair en waar kijken we nu graag naar? Ook nemen we door hoe Johan van der Keuken deze film heeft gemaakt en waarom het nou eigenlijk zo’n bijzondere film was en nog steeds is.

Aan de slag met deze film?

Via de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de Eye Filmplayer pagina waar de film te bekijken is. Beppie representeert het leven en de alle­daagse beslommeringen van een doorsnee Amsterdammertje dat het thuis niet al te breed heeft. Tegelijkertijd is Beppie het ont­wapenende en vrolijke meisje dat zich niet door een zorgelijk bestaan laat intimideren. Johan van der Keuken wist dit overtuigend op film vast te leggen door middel van een losse, observerende wijze van filmen. Hieronder is een gratis lesbrief te downloaden van IDFA. In de les maken leerlingen kennis met een documentaire en de visie van de regisseur.

Eye Film Player
Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

Johan van der Keuken Nederland 1965, 36 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Identiteit, Vriendschap, Arm / rijk
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op