Als ik mijn ogen sluit: Leven met de Japanse kampen

Hoe was het leven voor vrouwen en kinderen in de Japanse kampen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog? En, hoe gingen de overlevenden om met de diepe littekens na afloop van de oorlog?

In deze documentaire vertellen vrouwen die de Japanse concentratiekampen overleefden, ook wel de Jappenkampen genoemd, over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Zij woonden daar als Nederlandse staatsburgers en werden gezien als vijandelijke buitenlanders. Er bestaan weinig foto’s en films over deze kampen, maar vrouwen en kinderen maakten honderden tekeningen die een sfeerimpressie geven over het leven daar. De verzwegen verhalen van de overlevenden worden door de vertoonde tekeningen ondersteund en versterkt in deze documentaire. Hun verhalen zijn na de oorlog in Nederland niet gehoord en erkend. Hierdoor weten weinig Nederlanders over het leed van deze vrouwen en roept dit bij de overlevenden nog steeds gevoelens op van woede en verdriet.

Aan de slag met deze documentaire?

Via de ‘Bekijk deze documentaire’- knop bovenaan deze pagina, is te zien waar de film beschikbaar is. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. De documentaire kaart voor het vak Geschiedenis thema’s aan passend bij Tijdvak 9. Wereldoorlogen, met name de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.  

Vakpagina Geschiedenis

Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis

  • Alle leeftijden

Regie: Pieter van Huijstee Productie: Tomtit Film Distributie: Mokum Filmdistributie Nederland 2024, 95 min

Thema WO2, Oorlog / conflict / geweld, Koloniaal verleden, Familie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op