All Quiet on the Western Front (1930)

Adaptatie van één van de meest invloedrijke boeken over de Eerste Wereldoorlog, gecreëerd slechts twaalf jaar na het einde van "the war to end all wars".

Paul Bäumer en zijn vrienden worden geïndoctrineerd door hun docent. Vol goede hoop en plichtsbesef nemen ze deel aan de Eerste Wereldoorlog. Al snel komt Paul erachter dat hij voorgelogen is, en een brute confrontatie met de werkelijkheid van de oorlog volgt. Hij verliest zijn vrienden, en zijn wereld wordt steeds bleker. Het beroemde einde van zijn verhaal komt, wanneer Paul zijn hand naar een vlinder uitstrekt, en neergeschoten wordt door een vijandige scherpschutter.

Deze adaptatie van All Quiet on the Western Front vormt een belangrijk historisch document. De film geldt als één van de weinige Amerikaanse producties uit die tijd die het verhaal van "de vijand" vertelt. Daarnaast wordt de film nog altijd geroemd wegens de grote mate van authenticiteit in het afbeelden van de banaliteit van oorlog. Om dit te bereiken maakte regisseur Lewis Milestone veelvuldig gebruik van veteranen die de loopgravenoorlog zelf hadden meegemaakt.

Stream de complete film in je les

Op film.nl vind je een handig overzicht met streamingdiensten waar je de complete film bekijkt.

Lessuggestie

Bekijk dit filmfragment in je klas en onderzoek welk verhaal er wordt verteld en vanuit welk perspectief dit wordt getoond.

Vakpagina Geschiedenis

Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld

Lewis Milestone Verenigde Staten 1930, 133 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Oorlog / conflict / geweld, Europa, Boekverfilming, Industrialisatie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op