A Beautiful Mind

Speelfilm over het leven van John Nash, die in 1994 de Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen voor zijn speltheorie won.

De geniale wiskundige John Forbes Nash jr. studeert vlak na de Tweede Wereldoorlog aan Princeton, waar men hem naast briljant vooral ook wereldvreemd vindt. Een geheime Amerikaanse overheidsorganisatie raakt vanwege zijn gave geïnteresseerd in hem. De mysterieuze Parcher benadert John om Sovjetcodes te ontcijferen. Fantasie en waarheid beginnen voor John op een gegeven moment door elkaar te lopen, waardoor hij compleet ontspoort. Hij wordt opgenomen en gediagnosticeerd als schizofreen. Met de hulp van zijn toegewijde vrouw Alicia probeert John de draad weer op te pakken en zijn status van wiskundig genie te herwinnen.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De film sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis, Mens en natuur, en Wetenschap en techniek. Door het kijken van de film kun je een toegankelijke introductie geven tot de wiskundige achter het zogenaamde Nash-evenwicht. Dit begrip is in de hedendaagse economie niet meer weg te denken.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Ron Howard Verenigde Staten 2001, 135 min

Thema Gezondheid / ziekte, Verbeelding / fantasie, Koude oorlog, Boekverfilming, Mensen met een beperking
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op