The Wind Rises

Deze prachtige animatiefilm van studio Ghibli neemt je mee op reis door de historie van 's werelds meest baanbrekende en innovatieve vliegtuigontwerper Jiro Horikoshi.

Hayao Miyazaki laat de verregaande gevolgen zien van de droom van één man om te vliegen en de droom van een hele natie om technologisch en militair oppermachtig te zijn; die dromen werden nachtmerries. Met behulp van zijn grote verbeeldingskracht maakte Miyazaki een inlevend portret van het Japan tussen de twee wereldoorlogen. De film vertelt het geromantiseerde verhaal van Jiro Horikoshi, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofdontwerper was van het jachtvliegtuig Mitsubishi A6M Zero, die uiteindelijk zou worden gebruikt voor de aanval op Pearl Harbor in 1941.

Wist je dat kinderen het leuk vinden om het boek te lezen nadat ze de film hebben gezien? Dit verhaal is ook beschikbaar als e- of (luister)boek bij de Jeugdbibliotheek.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. De film sluit o.a. aan bij de leergebieden Geschiedenis, Mens en Maatschappij en Techniek. Verder sluit het aan op de volgende thema's: de Tweede Wereldoorlog, uitvindingen en de industrialisatie. In de klas kan de glorificatie van de oorlog die deze film toont worden besproken, en hoe de Tweede Wereldoorlog er echt aan toe ging en hoe de uitvindingen van Jiro Horikoshi hier in mee speelden.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 6 jaar
  • Geweld
  • Angst

Hayao Miyazaki Japan 2013, 126 min

Thema Industrialisatie, WO2, Azië, Animatie, Boekverfilming
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op