Jeroen Helmers, Blaricaumcollege Venlo: vmbo

Leestijd ca. 5 minuten

In de bovenbouw van het Blariacumcollege in Venlo is de richting Media, Vormgeving en ICT (MVI) een van de speerpunten; een persoonlijk, dynamisch en vooral media-gerichte leeromgeving waar leerlingen niet alleen traditionele kennis opdoen, maar ook de kans krijgen om hun passies en talenten in film en media te verkennen.

Leerlingen die kiezen voor MVI verdiepen zich twee jaar lang in audiovisuele vormgeving. Gedurende vijf weken krijgen de leerlingen, in totaal 60 uur lang, les in film waarbij ze van concept tot eindproduct leren om een film te maken. Als kers op de taart krijgen deze films een plek in de spotlight bij Filmtheater De Nieuwe Scene.

Samenwerking en lokale betrokkenheid

De samenwerkingen van het Blariacumcollege met het filmtheater en lokale evenementen zoals het Limburg Film Festival bieden de leerlingen een platform om hun films en hun talent te tonen. In het festivalonderdeel ‘filminuut’ worden de MVI-leerlingen uitgedaagd een film van één minuut te maken, die vervolgens ook vertoond worden aan het festivalpubliek. Bovendien bevorderen dergelijke samenwerkingen de betrokkenheid van onze school in de wijk en de stad.

“Wij steken vooral in op het maken van korte fims en sluiten aan bij de mogelijkheden in de regio,zoals het Limburg Film Festival. De leerlingen leren zo samen een product van begin tot einde te verzorgen en te presenteren en zien hun werk op het grote doek terug. Als school zijn we graag zichtbaar in de buurt en maken de verbinding met de wijk en de stad.”

Een toegewijd docententeam

Het docententeam van MVI op het Blariacumcollege bestaat uit vijf toegewijde professionals, elk met hun eigen specialiteit, variërend van grafisch ontwerp en film tot audio en ICT.

“Omdat we elkaar aan kunnen vullen kunnen we heel veel zelf dragen, maar we vinden het leuk om soms mensen uit het werkveld te kunnen betrekken bij de lessen en we maken dan ook gebruik van gastdocenten uit de filmwereld.”

De Filmgroep

De docenten krijgen daarnaast vrijheid en ondersteuning om eigen initiatieven te ontwikkelen. Het resultaat? Initiatieven zoals de Filmgroep, die leerlingen buiten het reguliere curriculum betrekt bij het maken van films. De filmgroep, onder leiding van Jeroen Helmers, geeft leerlingen de gelegenheid om gedurende het schooljaar aan hun eigen films te werken. Met 8 bijeenkomsten per jaar en een speciale filmweek in februari, krijgen de leerlingen alle tools en tijd die ze nodig hebben om hun film tot leven te brengen.

Hun laatste film werd niet alleen geselecteerd, maar ook vertoond op het Limburg Film Festival.

Meer schoolportretten

Bekijk alle afleveringen waarin schoolleiders en leraren vertellen hoe zij lessen over film in het curriculum van hun school hebben ingepast.

Advies over het verankeren van film?

De filmhub in jouw regio helpt je op weg
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op