In de toekenning van de budgetten schrijft de adviescommissie positief te zijn over hoeveel de hubs de afgelopen jaren al hebben bereikt: ‘Met relatief kleine teams hebben de hubs goede stappen voorwaarts gezet als het gaat om het aanjagen van de vraag van scholen naar filmeducatie, het versterken van aanbieders, het verkrijgen van meer samenwerkingspartners en ook het inzetten op kwaliteitsverbetering en het bereiken van de lerarenopleidingen.’
Filmhub Noord
Voor Filmhub Noord betekent het een volgende stap die wij maken met de aangesloten kernpartners in regio Noord. Is er veel veranderd in de voorgaande jaren? Jazeker: er is een netwerk ontstaan en er zijn tientallen scholen en daardoor honderden leerlingen in aanraking gekomen met filmeducatie. Leerlingen leren as we speak de filmtaal spreken in onze proeftuinen, met filmeducatie-aanbieders, onze Film-maak-sets en meer.
Er is ook veel hetzelfde gebleven. Nog steeds speelt beeldtaal een hoofdrol in de wereld, en in hoe wij waarnemen, communiceren en betekenis geven. Nog steeds ontstaan er in hoog tempo nieuwe film- en video-ontwikkelingen. Kinderen groeien op in deze visueel gedreven samenleving, omringd door een constante stroom van beelden. Filmhub Noord is er om hen te begeleiden in het leren begrijpen, doorgronden en creëren van film. We willen ze de tools geven om filmtaal niet alleen te consumeren, maar actief te spreken, zodat ze hun eigen verhalen kunnen vertellen en de verhalen van anderen beter leren begrijpen.
Projectplan ’25-‘27
In het projectplan Vervolg van de filmeducatiereis – van juli 2025 tot en met juni 2027 lees je hoe Filmhub Noord met de kernpartners filmeducatie in Noord-Nederland verder aanwakkert en verankert, geïnspireerd door het groeiende belang van inclusieve en toegankelijke educatie en met geleerde lessen en successen in onze handbagage.
Filmhub Noord Projectplan - Vervolg van de filmeducatiereis, van juli 2025 tot en met juni 2027