2e Focusgroepbijeenkomst Film & Geschiedenis| Filmtips en lesideeën voor jouw vak | Amsterdam

Geef je op
Help andere geschiedenisdocenten aan filmtitels, filmfragmenten en lesideeën. Met speciale workshop van Eye-filmprogrammeur Ronald Simons
Datum
Locatie Amsterdam
Categorie
Bijeenkomst
Bestemd voor
Leraren

Ben je geschiedenisdocent en doe je veel met film in je lessen? Geef je op voor de tweede focusgroepbijeenkomst 'Film & Geschiedenis' van Netwerk Filmeducatie in Eye filmmuseum.

Optimaliseer de nieuwe pagina Film & Geschiedenis

Eind december wordt de nieuwe pagina Film & Geschiedenis op filmeducatie.nl gelanceerd. Een pagina vol filmtips, handige filmfragmenten, lesideeën en workshops. Help mee deze pagina te optimaliseren, zodat andere geschiedenisleraren makkelijk film kunnen gebruiken in hun lessen. Met dank aan de eerste focusgroepbijeenkomst, die in augustus 2022 plaatsvond, is de Film & Geschiedenispagina flink verbeterd! Op woensdag 16 november kijk je mee met de nieuwste versie en deel je je suggesties en bevindingen. Doe je 16 november voor het eerst mee? Geen probleem: de focusgroep-bijeenkomst Film & Geschiedenis is toegankelijk voor alle geschiedenisleraren die het leuk vinden om meer met film te doen in hun lessen.

Workshop van Eye-filmprogrammeur Ronald Simons

In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste. (Aischylos, 526-456 v.Chr.)

Dit wereldberoemde, nog altijd urgente citaat wil Eye-filmprogrammeur Ronald Simons voor deze workshop graag ombuigen: in films sneuvelt de waarheid als eerste. Iedere opname, iedere montage en iedere toevoeging zoals muziek of een voice-over is namelijk een ingreep aan de realiteit. De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke (Funny GamesAmour) stelde daarom ooit terecht dat cinema niets meer is dan 24 leugens per seconde in dienst van de waarheid, of in dienst van de poging om de waarheid te vinden.

Het genre van de oorlogsfilm neemt regelmatig een loopje met de waarheid; vele beroemde oorlogsfilms zijn welbeschouwd pure propaganda. In deze workshop laat Simons aan de hand van fragmenten uit onder meer All Quiet on the Western Front (1930) en Grave of the Fireflies (1988) zien wat bijvoorbeeld een perspectiefwisseling doet met de kijker.

Is het mogelijk om mee te leven met Duitse soldaten die onder valse voorwendselen worden geronseld voor het frontgevecht? Hoe voelt het om in Japan 1945 rond te lopen terwijl de Amerikaanse bommen je om de oren vliegen? Ook ga je samen in gesprek over de waarde van films voor je geschiedenisles. Na het volgen van deze workshop ben je je nog beter bewust van de invloed die filmmakers hebben, en is het makkelijker om deze te herkennen.

Programma

12.00 uur Vergaderzaal - binnenkomst kop thee en koffie!

12.10 uur Vergaderzaal - feedback op de website

13:00 uur Bioscoopzaal: Workshop Ronald Simons

14:30 uur Vragen achteraf en vooruitblik

15.00 uur Einde

Locatie

Asterweg 26
1031HP Amsterdam
020 5891411

Na de focusgroepbijeenkomst: Filmprogramma + Bekendmaking filmleraar van het Jaar 2022

In het late middagprogramma van 16.00 tot 17.15 in Eye zaal 1 is er in samenwerking met IDFA een mooi educatieprogramma voor docenten. Met een workshop door filmmaker Cassandra Offenberg genaamd Feit & Fictie en daarna volgt de uitreiking van de verkiezing van Filmleraar van het Jaar 2022.

Aanbieder

Netwerk Filmeducatie

Deel je tips en laat je inspireren. Geef je op voor de focusgroepbijeenkomst Film & Geschiedenis.

Geef je op
Deel evenement op
Volg ons op
s