Amsterdam, Sporen van suiker

Documentaire waarin de door slavernij getekende familiegeschiedenissen van oud-nieuwslezer Noraly Beyer-Oostvriesland en zanger Typhoon worden ontrafelt.

Noraly Beyer en Typhoon (Glenn de Randamie) gaan in deze docu op zoek naar hun tot slaaf gemaakte voorouders, terwijl kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout door haar werk aanzet tot nadenken over dit slavernijverleden. Amsterdam blijkt in het Nederlands slavernijverleden een knooppunt, waar veel sporen terug te vinden zijn. Onze hoofdstad speelde een dominante rol in het bestuur van de kolonies en in de handel van tot slaafgemaakte Afrikanen, via de WIC (West-Indische Compagnie).

Vanaf de late zestiende eeuw hebben Nederlanders naar schatting ruim 600.000 tot slaaf gemaakte mensen uit Afrika weggevoerd. Amsterdam had een dominante rol: de West-Indische Compagnie zetelde er en de stad vormde de thuishaven van een derde van de Nederlandse slavenschepen. De documentaire pleit dat dit slavernijverleden ook in geschiedenislessen wordt verteld.

Aan de slag met deze film?

Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Deze documentaire laat zien dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag tastbaar en voelbaar is. Voelbaar voor de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen en tastbaar door de vele plekken in Amsterdam en Suriname die rechtstreeks met de slavernij te maken hebben. Ida Does daagt de kijker uit hierover na te denken.

Extra verdieping?

Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het kennisplatform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. Door middel van beknopte stories met videofragmenten kun je leerlingen kennis bijbrengen over actuele kwesties. Daarnaast kun je ook de video's van NOS op 3 gebruiken - dit zijn nieuwsvideo’s die antwoord geven, die context bieden, die ver dichtbij halen.

De meest geschikte bronnen van NPO Kennis en NOS op 3 die je bij deze documentaire kunt gebruiken vind je door naar beneden te scrollen naar het Lesmateriaal.

  • Alle leeftijden

Ida Does Nederland 2017, 55 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koloniaal verleden, Slavernij
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op