Amsterdam, Sporen van suiker

Documentaire waarin de door slavernij getekende familiegeschiedenissen van oud-nieuwslezer Noraly Beyer-Oostvriesland en zanger Typhoon worden ontrafelt.

Noraly Beyer en Typhoon (Glenn de Randamie) gaan in deze docu op zoek naar hun tot slaaf gemaakte voorouders, terwijl kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout door haar werk aanzet tot nadenken over dit slavernijverleden. Amsterdam blijkt in het Nederlands slavernijverleden een knooppunt, waar veel sporen terug te vinden zijn. Onze hoofdstad speelde een dominante rol in het bestuur van de kolonies en in de handel van tot slaafgemaakte Afrikanen, via de WIC (West-Indische Compagnie).

Vanaf de late zestiende eeuw hebben Nederlanders naar schatting ruim 600.000 tot slaaf gemaakte mensen uit Afrika weggevoerd. Amsterdam had een dominante rol: de West-Indische Compagnie zetelde er en de stad vormde de thuishaven van een derde van de Nederlandse slavenschepen. De documentaire pleit dat dit slavernijverleden ook in geschiedenislessen wordt verteld.

Aan de slag met deze film?

Deze documentaire laat zien dat het slavernijverleden tot op de dag van vandaag tastbaar en voelbaar is. Voelbaar voor de nazaten van de tot slaaf gemaakte mensen en tastbaar door de vele plekken in Amsterdam en Suriname die rechtstreeks met de slavernij te maken hebben. Ida Does daagt de kijker uit hierover na te denken.

  • Alle leeftijden

Ida Does Nederland 2017, 55 min

Thema Koloniaal verleden
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op