Ooggetuigen vertellen: De Tweede Wereldoorlog in Indonesië en de Onafhankelijkheidsstrijd

Zes Indische ooggetuigen nemen je mee naar het land van hun jeugd en vertellen de geschiedenis van Nederlands-Indië en de jonge republiek Indonesië.

De ooggetuigen vertellen over de impact van de Japanse bezettingsjaren en de onafhankelijkheidsstrijd die volgde na 15 augustus 1945; de dag dat de oorlog voorbij was. Uiteindelijk volgde voor velen een min of meer gedwongen vertrek naar een onbekend land om een nieuw thuis te creëren. Door het historische beeld- en filmmateriaal ontstaat er een beeld van deze vaderlandse geschiedenis dat in het huidige lesmateriaal niet terug te vinden is. Inmiddels hebben ruim 1,5 miljoen Nederlanders roots in Nederlands-Indië en is de geschiedenis meer dan levend.

Aan de slag met deze film?

Met de "Bekijk de film"-knop bovenaan deze pagina word je doorgestuurd naar de pagina van IDFA waar de film gratis te bekijken is met een Docschool account voor leraren. De documentaire sluit aan bij het leergebied Geschiedenis en bespreekt thema's als koloniaal verleden en de Tweede Wereldoorlog. Deze documentaire is gemaakt in het kader van het jubileumjaar 75 Vrijheid en maakt onderdeel uit van het lespakket 'De bevrijding in Nederlands-Indië en de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië'. Het uitgebreide lespakket is te bestellen via de knop onderaan de pagina.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Discriminatie
  • Geweld

Regie: Simone Berger, Armando Ello Productie: Simone Berger Nederland 2021, 45 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, Koloniaal verleden, Oorlog / conflict / geweld, Racisme / discriminatie, WO2
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op
s