Foto's door Bob de Vries
In gesprek met filmmaker Shamira Raphaëla
In het openingsgesprek was Shamira haar energie zeer aanstekelijk. Ze vertelde over de keuzemomenten tijdens het maakproces van de documentaire Shabu. Representatie was voor Shamira belangrijk, ze gaf ook aan hoe ze als documentairemaker enigszins stuurde in het filmen en in beeld brengen. Haar persoonlijke verhalen over het maakproces maakten des te duidelijker dat ze als filmmaker werkt met mensen - de matching outfits met Shabu, voorzichtig opperen of Shabu zijn vriendin niet beter óvermorgen kon zien en het 'verloren' beeldmateriaal dat ze pas ná de film leert kennen...
Kijk- en lestip:
Shabu is inhoudelijk interessant en ook een erg leuke en grappige film. Belangrijke thema’s komen aan bod, zoals volwassen worden, verantwoordelijkheid nemen voor je daden en je passies volgen. Het NFF en het IFFR hebben gratis lessen bij deze film ontwikkeld voor vo 1 t/m 4 en mbo 1 & 2.
Deelsessies
In de Filmeducatie-speeddate nam Jobbe Holtes (OneDayArtist) deelnemers mee in hun filmeducatiereis: welke plek heeft filmeducatie op dit moment in jouw werk, wat zijn jouw ambities voor de toekomst en wat is de eerstvolgende stap om die ambitie waar te kunnen maken?
Hester Witteveen (K&C) startte het gesprek met ervaringsdeskundigen Tineke Huisman (De Lichtkring, Zuidlaren), Esther van de Vrede (sbo de Meander, Assen) en filmvakdocenten Kitty Boon en Menno Boersma over Vakoverstijgend werken in het po, waar film zich uitstekend voor leent. Zij deelden welke vakken zij, met film en een thema als rode draad, met elkaar hebben verbonden. Hoe gaven ze dit vorm, wat werkte wel en wat niet?
Tijdens de sessie vakoverstijgend werken in het vo ging Hester in gesprek met ervaringsdeskundigen Ellen Fleurke, Christien van der Wal (beiden Dr. Nassau College) en filmmaker Demi Tanalepy. Ook zij deelden welke vakken zij met film met elkaar hebben verbonden en wat ze daarbij hebben gedaan en ontdekt.
Al experimenterend ontdekten deelnemers wat er allemaal mogelijk is met een simpele iPad met de juiste app, een greenscreen en wat lef. Ester Kroezenga (Digital Art Factory) leidde deze workshop Film-maak-carrousel.
Openingsavond IFA
Wat is het toch bijzonder dat we met de Meetup konden aansluiten bij het officiële openingsprogramma van de 44e editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film. Milou Deelen was de host van de avond. Regisseur Nouchka van Brakel, die in 1998 zelf de IFA Trofee in ontvangst mocht nemen, overhandigde de IFA Trofee aan Renée Soutendijk. De actrice heeft, in de woorden van de organisatie, 'een enorme bijdrage geleverd aan de filmwereld en ongeëvenaard een grote verscheidenheid aan personages neergezet.' Ook staat Renée Soutendijk erom bekend dat ze zich uitspreekt voor betere rollen voor oudere actrices. De openingsfilm van IFA 2024 was de Litouwse film Slow (Marija Kavtaradzė, 2023). Na afloop van de film luidde een dj het festivalweekend in.
Bedankt dat jullie er waren!
Trailer Slow, openingsfilm IFA 2024
Elk jaar zijn er Meetups voor leraren, (film)educatieprofessionals en filmmakers in Drenthe, Friesland en Groningen.
Lees meer