Kennisdag Netwerk Filmeducatie | Ontmoeting & Inspiratie | Amsterdam
Inschrijving geslotenIJpromenade 1
Amsterdam
Aanbieder
De Kennisdag is speciaal voor leden van het Netwerk Filmeducatie en hun collega's: van programmering tot marketing tot directie. Je stelt je eigen programma samen met workshops of inspiratiesessies die jou het meest aanspreken.
Inschrijven
INSCHRIJVEN VOOR DE KENNISDAG KAN HELAAS NIET MEER. Naast de plenaire opening zijn er achttien workshops om (er drie) uit te kiezen en verzorgen we een vegetarische lunch, drankjes, trappen we samen de dag af met een bijzondere Keynote en kan iedereen aansluiten bij de sectorbrede (film)brancheborrel in Eye Filmmuseum.
Programma
9.30 inloop met koffie/thee
10.00 keynote Rebecca de Leeuw
11.00 pauze
11.30 workshopronde 1
12.45 pauze
13.45 workshopronde 2
15.00 pauze
15.30 workshopronde 3
16.45 gezamenlijke afsluiting
17.15 borrel
Keynote | Hoe kinderen emotioneel kunnen groeien door film
Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar wat verhalen kunnen betekenen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daar bracht onderzoeker REBECCA DE LEEUW (met haar team) verandering in. Ze trapt de Kennisdag af met een wervend verhaal over hoe film bij kan dragen aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Tip van Rebecca: kijk de film Inside Out (nog een keer) voorafgaand aan de Kennisdag.
Lees interviewWorkshop ronde 1 | 11:30 - 12:45
Film onder de microscoop - filmanalyse in actie!
Cinematografie, mise-en-scene, montage en geluid zijn filmische aspecten waarmee een filmmaker betekenis creëert. Maar wat houden die aspecten eigenlijk in? En op welke manier zorgen ze voor die typische film-beleving? Aan de hand van fragmenten uit de (hedendaagse) filmgeschiedenis ontdek je samen met STEFAN SCHOORL welke keuzes filmmakers maken in de vormgeving van hun films. En hoe versterken deze keuzes de inhoud?
Impact: hoe ervaren leerlingen filmeducatie?
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | Waar doen we onze projecten eigenlijk voor? De leerling natuurlijk! Toch wordt er vaak nog vrij weinig stil gestaan bij wat de impact van filmeducatie is op de leerlingen. Hoe ervaren zij het? Bij COMMON FRAMES staat de behoefte en belevingswereld van de leerling voorop. Samen met oud-deelnemers van het project Ithaka Filmt kijken we video's terug en reflecteren we op de impact van filmeducatie. Daarna gaan we in gesprek met elkaar: hoe kunnen we de positieve impact op de leerling en de behoefte van de leerling bewaken en centraal stellen?
Best practice van een schooldirecteur
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | Hoe geef je filmeducatie een plek in de school passend bij je onderwijs? Alles start met je visie op filmeducatie stelt KARINE WOENSDREGT, directeur van Basisschool de Lichtkring in Zuidlaren (Drenthe), die haar best practices zal delen in deze sessie. Karine ontwikkelde een doorgaande leerlijn in haar school en bespreekt wat je mag verwachten van jouw leerlingen en hoe je dit schoolbreed regelt. De workshop is doorspekt met praktijkvoorbeelden en je krijgt een oefening om mee te nemen naar school.
Kunnen kinderen nog schrikken van online beelden?
Deze workshop gaat in op de impact die sociale media hebben op kinderen. Vaak hebben we niet in de gaten hoe jong kinderen al in aanraking komen met vreselijke beelden, van oorlogsmisdaden tot dierenmishandeling. Mediapedagoog JACQUELINE KLEIJER geeft tips en tricks over hoe hiermee om te gaan in het klaslokaal. Wat zien kinderen online? Waarom kijken ze naar die beelden en wat doet dit vervolgens met hen? Verschillende doelgroepen zullen aan bod komen, van basisschoolleerlingen tot jongvolwassenen.
Lees interviewVan boek naar doek | Maak je eigen boekverfilming!
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | Hoe verhoog je leesplezier met filmeducatie? Verfilm een boek! Filmhub Midden voerde, samen met bibliotheken, leraren en aanbieders, een succesvolle proeftuin uit op scholen in Lelystad en Almere. Leerlingen (vmbo en havo leerjaar 3) brachten aktes uit het boek 'Het Zusje Van' tot leven als filmscènes, begeleid door schrijfster Carlie van Tongeren en filmdocent Lisa Giezen. Van scenario schrijven tot feestelijke première, het enthousiasme was aanstekelijk. Ontdek hun ervaringen en leer zelf een akte verfilmen met tips van CARLIE VAN TONGEREN en JURJEN DIJKSTRA (filmdocent).
De kracht van je netwerk
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | "It's a bird! It's a plane! It's Superman!" No, it's... Hoe benut je in jouw werk de kracht van het netwerk? In deze sessie zetten we de vraagstukken uit de praktijk centraal en gebruiken we de denkkracht van de deelnemers. Maak kennis met een onderzoekende aanpak die helpt om bewuster en betekenisvoller met filmeducatie aan de slag te gaan. JOLIJN PETERS en JEFFREY DEELMAN passen deze aanpak enthousiast en met succes toe in Filmhub Noord.
Workshop ronde 2 | 13:45 - 15:00
Filmdidactiek - zo leer je iemand film maken!
NOG ENKELE PLEKKEN | De instellingen van de camera, de keuze van lenzen, de inzet van filmbelichting; het vraagt enerzijds om technisch inzicht. In deze workshop ontdek je hoe je technische beheersing kan verbinden aan een betekenisvolle inzet ervan. Tegelijkertijd is de les zelf ook een voorbeeld van hoe dit in klas kan. RIEKS SOEPENBERG is cameraman (o.a. bekend van Spangas) en docent cameratechniek aan St. Joost School of Art & Design. Zijn missie is het motiveren van jonge filmmakers om ambachtelijke én nieuwe technieken te omarmen om tot betekenisvolle verhalen te komen.
Maak je eigen vette videocontent
NOG ENKELE PLEKKEN | Social media trendwatcher KIRSTEN JASSIES neemt je mee in het maken van relevante videocontent voor social media. Waar vind je inspiratie voor een korte video? Waaraan voldoet een goede video eigenlijk; wat heb je allemaal nodig? En hoe maak je nu eigenlijk een vette reel voor instagram of TikTok? In deze workshop ga je ook zelf aan de slag.
Inclusief produceren met impact
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | VEERLE ACKERSTAFF en CAATJE VAN LEEUWEN runnen samen Break Free Films, een filmproductiehuis dat zich specialiseert in het creëren van films en series met maatschappelijke impact. Aan de hand van een case study over hun meest recente project Dive Deep nemen ze jullie op interactieve wijze mee in de wereld van impactvol filmmaken en kracht van integrale inclusiviteit.
Film is..... op de pabo!
Film op de pabo, dat klinkt logisch! Maar hoe pak je het aan? Tijdens deze workshop onderzoeken we samen met TJEERD DIJKSTRA (lerarenopleider) mogelijkheden om film te verweven met bestaand curriculum. We gaan aan de slag met vier invalshoeken van verhalen vertellen aan de hand van film: Film is.. instructie, nep, expressie en onderzoek. Zo worden aanstaande leraren enthousiast gemaakt om zelf ook film in hun lespraktijk in te zetten!
Op pad als wijkreporter
In dit filmproject voor de Nijmeegse Brede scholen gaan we samen met leerlingen (groep 6-8) op zoek naar de verhalen van hun eigen wijk. In deze workshop vertelt SONJA WILLEMS (initiatiefnemer Beeldenwereld) meer over hoe wij in dit project samen met de leerlingen aan de slag gaan met het zelf maken van film. Wat doen we tijdens de workshops, wat werkt wel, wat niet, met welke apparatuur werken we en hoe krijgen we de leerlingen enthousiast voor hun eigen wijk? Ook gaan we actief aan de slag met filmoefeningen.
Hoe maken karakters het verhaal?
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | In deze praktische workshop van SCRIPT ACADEMY leer je hoe je je leerlingen de verhaalstructuur van een film duidelijk maakt, bruikbare en tegenwerkende elementen in het verhaal identificeert, en de geloofwaardigheid en onvoorspelbaarheid beoordeelt. Deze workshop wordt ook in ronde 3 gegeven!
Workshop ronde 3 | 15:30 - 16:45
Tijdreizen met film
In deze workshop leren we je meer over filmgeschiedenis met TWAN ARTS, aan de hand van films van nu. Hoe herken je in die films welke grootmeester(s)(essen) uit de hele wereld dit bedacht hebben? Samen ontdekken we de oorsprong van hedendaagse films.
Eigenaarschap en regie in je lessen door ChatGPT
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | Een workshop verzorgd door JAN-WOLTER SMIT van LessonUp. Alles begint met eigenaarschap, maar op welke manier kan AI, zoals ChatGPT, jouw eigenaarschap over lessen en lesmateriaal versterken in plaats van bedreigen? In deze sessie gaan we niet alleen in op de theorie over, maar ga je ook zelf aan de slag. Tip: Vergeet je laptop niet mee te nemen.
Positionality: diversiteit en inclusie
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | In deze workshop gaan we samen met WINNIE ROSEVAL van FilmForward dieper in op het onderwerp diversiteit en inclusie. We zullen de theoretische aspecten bespreken en vervolgens de praktijk en de realiteit in ons werk verkennen, met de nadruk op het concept 'Positionality'. Je krijgt inzicht in het omgaan met je eigen vooroordelen en aannames, waardoor je dit op een constructieve manier in kunt zetten in je relaties met anderen.
Show us the money - financier je educatieproject!
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | Tijdens deze workshop krijg je van bedrijfseconoom ALEXANDER RAMSELAAR (Adviseur Cultuur+Ondernemen) in sneltreinvaart een cursus financiering! Dit is je kans om vragen te stellen over verschillende subsidieverstrekkers, fondsen en andere mogelijkheden van financiering, zodat jij naar huis gaat met een bredere blik op het creëren van een financieringsmix voor jouw educatieve projecten en vooral, hoe je daar praktisch mee aan de slag kunt gaan.
Film in het (v)so
NOG ENKELE PLEKKEN | In deze workshop neemt ervaren filmdocent VIVIANE STRIK je mee in het maken en aanbieden van filmlessen voor leerlingen in het (v)so. Viviane legt haar unieke aanpak uit en voorziet de deelnemers van praktische tips, afgestemd op verschillende onderwijsclusters. Ontdek hoe je leerlingen kunt inspireren en betrekken met film, en breng je lesgeven naar een hoger niveau.
Aan de slag met data
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | Wil je meer uit je data halen, maar weet je niet goed wat en hoe? In deze interactieve workshop onder leiding van marketing researcher SARA OOMEN (zelfstandig onderzoeker/adviseur in de culturele sector met data-analyse als specialisme en werkte o.a. voor IDFA en PICL) gaan we samen ontdekken welke data je kunt gebruiken, waar je kunt beginnen en hoe je data analyseert of inzet om datagedreven te werken. SARA geeft voorbeelden, stelt vragen, denkt met je mee en geeft adviezen op maat.
Hoe maken karakters het verhaal?
DEZE WORKSHOP ZIT VOL | In deze praktische workshop van SCRIPT ACADEMY leer je hoe je je leerlingen de verhaalstructuur van een film duidelijk maakt, bruikbare en tegenwerkende elementen in het verhaal identificeert, en de geloofwaardigheid en onvoorspelbaarheid beoordeelt. Deze workshop wordt ook in ronde 2 gegeven!
Ben jij erbij? Reserveer snel je kaartje want de workshops hebben een beperkt aantal plaatsen.
Bestel nu