Méér met film voor het MBO (CJP MBO Card-tips!)

Het aanbod van culturele instellingen past steeds beter bij de vraag vanuit mbo-instellingen. Dit zijn voorbeelden van wat er mogelijk is bij jou op school, of in de bios in de buurt.

Dit zijn perfecte activiteiten voor het mbo

 1. Gastles rondom An Intermission

  IDFA's Zorg & Welzijn gastles is gericht op mbo-studenten zorg en welzijn. Ze kijken An Intermission, een korte documentaire over hoe zwerfjongeren in Engeland hun leven weer opbouwen. De focus ligt op het gesprek tussen studenten en experts Bob Domhof en Jeffry Supèr van Toon die als coaches en trainers van welzijnsorganisaties werken en ook als veldwerkers voor Streetcornerwork hebben gewerkt. Bob en Jeffry haalden jongeren letterlijk van straat en begeleidden ze richting een meer stabiel leven. Dus ze kennen de problematiek van de jongeren in An Intermission van binnenuit én maakten het bijbehorende lesmateriaal.

 2. Gastles Feit of Fictie?

  Doop je klaslokaal voor een uur om tot filmlokaal. Tijdens deze gastles gaan de leerlingen samen met de filmmakers op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie aan de hand van een documentaire. De maker zelf gaat met de leerlingen een verrassend gesprek aan over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. Deze gastles van Eye Filmmuseum i.s.m. IDFA past binnen lessen burgerschap (mediawijsheid).

 3. Verdiepingsprogramma rondom Les Misérables

  Het online programma rondom Les Misérables van IFFR (Internationaal Film Festival Rottterdam) en Movies that Matter, met een filmvertoning en verdiepingsprogramma, kunnen op school worden gekeken (of door studenten thuis). Het is ook mogelijk om dit programma te beleven bij een bioscoop in de buurt van de eigen school. Leerlingen en studenten onderzoeken de verschillende keuzes die de personages hebben gemaakt in sleutelscènes uit de film en vertalen die vraagstukken naar hun eigen leven. Er wordt een link gelegd met de thema's uit deze film, namelijk etnisch profileren en omgaan met spanningen tussen verschillende groepen vanuit een specifieke context. Dit programma past bij de vakken burgerschap en maatschappijleer.

 4. Naar de bios voor een vertoning op maat

  Met je klas naar de bioscoop? Onder de naam Film in de bioscoop organiseert Movies that Matter het hele jaar door filmvertoningen voor mbo-instellingen door het hele land. Movies that Matter werkt met 'vaste' filmtheaters, maar de educatie-afdeling neemt ook graag contact op met een 'nieuw' filmtheater bij jou in de buurt. I Don’t Wanna Dance is een echte aanraders en te verbinden aan verschillende mbo-opleidingen:

Docent Jurjen Klant

I Don’t Wanna Dance is het levensverhaal van de 13-jarige Joey die de hoofdrol in deze film speelt, dus de acteur speelt zijn eigen verhaal. Joey woont bij zijn tante omdat zijn moeder hem niet meer kan verzorgen. Deze film laat laat je zien dat de wereld niet alleen zwartwit of goed of slecht is, maar dat er veel grijstinten zijn."

Andere films geschikt voor het mbo:

Weten welke film bij jouw studenten past? Stuur een mail naar educatie@moviesthatmatter.nl.

Tijdens het Movies that Matter Festival in maart 2023 organiseert de afdeling educatie in Amsterdam en Den Haag vertoningen speciaal voor het mbo. Je leest hier meer. Het volledige programma wordt in september 2022 bekend gemaakt. Aanmelden voor een educatie-vertoning kan nu al via educatie@moviesthatmatter.nl

Gratis naar een educatievertoning?

Ben jij nog niet eerder met jouw mbo-leerlingen naar een Movies that Matter-vertoning geweest, dan mag je gratis naar een vertoning met verdiepingsprogramma! Neem contact op via educatie@moviesthatmatter.nl.

"Zet de CJP MBO Card vooral betekenisvol in!"

Mbo-docent Edith deed onderzoek naar hoe je de CJP MBO Card betekenisvol inzet.

Lees het interview

Voor het beste aanbod bij jou in de buurt, neem je contact op met de filmhub in jouw regio.

Vind jouw filmhub

Afbeelding grote afbeelding bovenaan: screenshot trailer I Don't Wanna Dance, regisseur Flynn von Kleist. Afbeelding bioscoopzaal: IFFR, fotografie: Jan de Groen. 

Volg ons op