Méér met film in het mbo
Gastles IDFA, voor Zorg & Welzijn I In het klaslokaal of online
Met IDFA's gastles Zorg & Welzijn bekijken studenten samen één van deze films:
An Intermission, korte docu over hoe zwerfjongeren in Engeland hun leven weer opbouwen.
That's Wild, film over drie jongeren uit een achterstandswijk die een avontuurlijke reis door de wildernis van Colorado beleven.
De les wordt gegeven door Bob Domhof en Jeffry Supèr van Toon die als coaches en trainers van welzijnsorganisaties werken. Zij kennen de problematiek van jongeren zoals in deze films van binnenuit. Letterlijk haalden ze als veldwerkers jongeren van straat om ze naar een meer stabiel leven te begeleiden. Ook het bijbehorende lesmateriaal door Bob en Jeffry ontwikkeld.
Gastles/ zaalvoorstelling Eye Filmmuseum met focus op kritisch kijken I In eigen klaslokaal of in Eye Amsterdam
Tijdens de gastles Feit of Fictie? van Eye i.s.m. IDFA gaan studenten -aan de hand van een documentaire- op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie. Ze doen dit samen met de filmmaker die een verrassend gesprek aangaat over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. Deze gastles -ook mogelijk als zaalvoorstelling in Eye- met een focus op mediawijsheid past goed binnen een les burgerschap.
Gastles Eye Filmmuseum gericht op inzicht in beeldtaal I In eigen klaslokaal of in Eye Amsterdam
Met de gastles Film + de maker leren studenten om nog beter te kijken en meer te zien in film. Op een speelse manier wordt ingegaan op de kracht van beeldtaal. Ze kijken een korte film en ontmoet de filmmaker die je inkijkje geeft in het proces van idee tot film. Wat zouden zij doen als zij de scenarist, geluidsman of cameraman waren? Deze gastles past binnen kunstlessen en burgerschap. Ook mogelijk als zaalvoorstelling in Eye.
Workshops Beeld en Geluid op het gebied van mediawijsheid I Hilversum, Den Haag of in eigen klaslokaal
De workshops Fake News, Newsroom en Medialogica van Beeld & Geluid sluiten aan bij de belevingswereld van studenten én maakt ze tot kritische mediagebruikers. Ze verwerven inzicht de werking en dynamiek van media door zelf aan de slag te gaan. Deze workshops op het gebied van mediawijsheid sluiten goed aan bij burgerschap.
Filmworkshops van Bekijk't: interviewen & video CV I In eigen klaslokaal
We lichten twee workshops uit van het aanbod van Bekijk ’t:
Met de workshop interviewen ontdekken studenten dat je via een interview de ander leert kennen en je vanuit een andere invalshoek naar de wereld om je heen gaat kijken.
Met de workshop video CV leren studenten hoe ze zichzelf op een verrassende manier kunnen presenteren aan een potentieel stagebedrijf. Direct toepasbaar, want stage is een belangrijk onderdeel van hun studie!
IFFR-verdiepingsprogramma rondom Les Misérables I Online in eigen klaslokaal of in een nabijgelegen filmtheater
Het online programma rondom Les Misérables van IFFR (Internationaal Film Festival Rotterdam) en Movies that Matter, bestaat uit een filmvertoning en verdiepingsprogramma.
Studenten onderzoeken aan de hand van sleutelscènes welke keuzes de personages maken uit én vertalen die vraagstukken naar hun eigen leven. Daarbij wordt de link gelegd met de thema's etnisch profileren en omgaan met spanningen tussen verschillende groepen vanuit een specifieke context. Ook dit programma past bij burgerschap.
Eropuit naar een filmfestival I In heel Nederland
Wist je dat veel filmfestivals programma's speciaal voor het mbo aanbieden? Vaak gaat het om een compleet programma, voorbereidend- en reflecterend lesmateriaal, een verdiepend programma in de zaal en activiteiten op het festivalterrein.
Nederlands Film Festival (NFF): 22 - 29 september 2023, mét workshop Social Media Stories speciaal voor het mbo | Utrecht
Imagine Fantastic Filmfestival: oktober 2023 (datum nog niet bekend) I Amsterdam
https://www.imaginefilmfestival.nl/
International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA): november 2024 (datum nog niet bekend) | Amsterdam
International Film Festival Rotterdam (IFFR): 24 januari - 4 februari 2024 | Rotterdam
InScience: 14 - 17 maart 2024 | Nijmegen
IFA: mogelijk maart 2024 (datum nog niet bekend) I Assen
Movies that Matter: 22 -30 maart 2024 I Den Haag en Amsterdam
Go Short: mogelijk april 2024 (datum nog niet bekend)| Nijmegen
Framed: 2 - 4 juni 2023 | Groningen
Movies that Matter-vertoning op het witte doek I Nabijgelegen bioscoop of filmtheater
Movies that Matter biedt jaarrond filmvertoningen voor mbo-instellingen door het hele land onder de noemer Film in de bioscoop. De medewerkers van Movies that Matter denken graag met je mee over welke film bij jouw vak en studenten past. Stuur een mail over een vertoning op maat naar educatie@moviesthatmatter.nl.
Voorbeelden van de filmselectie voor het mbo zijn: The Hate U Give, The Peanut Butter Falcon, Rafiki, Shadow Game, De Veroordeling en I Don’t Wanna Dance.
6 x gratis filmles voor het MBO
Wil je direct met film aan de slag in je klas? Bekijk het rijtje nieuwe digitale lessen rondom recente films.
Meer ideeën voor gratis lesmateriaal zijn ook te vinden onder het kopje Lessen MBO op onze LessonUp-pagina.
Mbo-docent Edith over de MBO Card
In dit interview vertelt Edith Huis in 't Veld, mbo-docent kunst en cultuur, hoe je de MBO Card betekenisvol inzet.
Op zoek naar méér activiteiten met film bij jou in de buurt?
Vind jouw filmhubGrote afbeelding bovenaan: screenshot trailer I Don't Wanna Dance, regisseur Flynn von Kleist. Afbeelding onderaan: Paradise Drifters, Mees Peijnenburg.