Terugblik op de Meetup @ IFFRiG 2024 (Groningen)

Leestijd ca. 4 minuten

Kirsten Sikkema

Filmhub Noord

Het zit er weer op, en wat een spektakel was het! We zagen nieuwe verbindingen ontstaan, problemen getackeld worden door de denkkracht van verschillende expertises en filmeducatie-inspiratie een vlucht nemen. Op 1 februari 2024 kwam het Groningse netwerk bijeen tijdens de Meetup @ IFFRiG. Ruim 80 deelnemers (leraren, ICC'ers, schooldirecteuren, adviseurs, cultuurcoaches, filmvakdocenten, filmtheaters en filmfestivals die nieuwsgierig zijn naar filmeducatie) bezochten de lezingen en workshops. De dag is afgesloten met een diner en de film Holly, geselecteerd voor het IFFR.

Foto's door Bob de Vries

Het was een drukbezochte bijeenkomst.

Bij binnenkomst in Forum werden bezoekers uitgenodigd om plaats te nemen in Camera 4. Hier trapten we gezamenlijk af. Filmleraar van het Jaar 2021, de Groningse Elroy Gramsbergen stond op het podium met zijn oud-leerling Tije Lennips, die naam maakt als hiphop-clipmaker van onder andere videoclips voor Bizzey en Sevn Alias. Hij sprak over de rol die de filmlessen in zijn middelbareschooltijd in zijn nog prille maar succesvolle carrière spelen. (Elroy op de vraag of hij nog een tip heeft voor Tije: 'De leerling overstijgt de leraar, ik ben degene die nu tips krijgt van Tije.')

Daarna gingen deelnemers uiteen voor de deelsessies  

  1. Vakoverstijgend werken & film.
    Deelnemers ontdekten met Hester Witteveen (K&C) hoe film zich in het primair onderwijs als geen ander leent om vakoverstijgend te werken. 

  2. Profielwerkstuk & film 
    Het profielwerkstuk in het examenjaar als film? Dat kan! Jasper Vreken (documaken.nl) weet hoe. Hij deelde de stappen die leerlingen daarbij doorlopen en hoe jij als leraar kunt ondersteunen, begeleiden en beoordelen.  

  3. Film beleven en verwoorden 
    Waarom zou je met je leerlingen film willen kijken en bespreken? Bij welke vakken, met welk doel en welke film dan? Maureen Wachtmeester (IFA en Forum) nam deelnemers bij de hand.  

  4. Verhaal in film 
    Met film geef je leerlingen een veelzijdig medium in handen om hun eigen verhaal te verbeelden. Inger van Til liet samen met ervaringsdeskundigen Tineke Nieuwenhuis (ods De Starter) en filmmaker Antonia Rhenen zien hoe je dit ten volle benut - ook zonder een uitgebreide kennis van de techniek.   

  5. Talentgedreven onderwijs meets filmeducatie  
    Talentfluisteraar Eva Eggens (ICO) deelde hoe je de talenten van je leerlingen kunt ontdekken en vieren als je samen met hen een film maakt.  

  6. Filmvaardigheden in het po 
    Met filmeducatie werk je aan de vijf vaardigheden beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren. Educatiecoach Yotka Kroeze (OneDayArtist) behandelde ze alle vijf en vertaalde ze naar de praktijk in het po.  

  7. Filmvaardigheden in het vo 
    Hoe je de vijf filmvaardigheden in het vo vorm kunt geven? Dat leerden deelnemers tijdens deze sessie door educatiecoach Yotka Kroeze.  

  8. Verder na de proeftuin 
    Deze sessie was speciaal voor scholen die zich eerder in onze proeftuinen onderdompelden. Eva Lenis (Forum) nam ze mee in het leven ná de proeftuin.   

Eten + film

Met enigszins rode wangen en oren ontmoetten alle deelnemers elkaar weer onder het genot van een pizza bij Vapiano, waar nieuwe samenwerkingen ontstonden en plannen en projecten gesmeed werden. Geregeld werden er contactgegevens uitgewisseld om later de samenwerking voort te zetten. De dag eindigde in een filmzaal (natuurlijk), waar we keken naar de voor het IFFR geselecteerde film Holly van de Belgische filmmaker Fien Troch (HOME, KID). In dit mysterieus verhaal werpt Troch opnieuw een blik naar de harde wereld waarin jongeren soms ongewild terechtkomen. Het was een film waar we nog lang over na konden praten...

Over de Meetup Filmeducatie

In elk van de noordelijke provincies is jaarlijks een Meetup Filmeducatie opgenomen in een filmfestival. In Groningen vindt de Meetup plaats tijdens het International film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG). Iedereen die geïnteresseerd is in filmeducatie, is welkom. Houd de agenda in de gaten voor nieuwe data.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s