Minikronieken: maak een korte docu over een levensverhaal

Meer info
Van interviewen tot monteren en filmvertoning

Met Minikronieken maken leerlingen korte films over levensverhalen om trots op te zijn.

Minikronieken is een lesmethode waarmee leerlingen in projecten van zes tot acht weken korte films maken over levensverhalen. Begeleid door professionele documentairemakers produceren ze een echte documentaireserie waar leerlingen trots op zijn en die de kijkers ontroert.

Kijkje buiten de eigen leefwereld

De leerlingen hebben een diepgaand gesprek met hun ‘vertellers’, zoals die bij Minikronieken heten. Ze nemen een kijkje buiten hun leefwereld, doen onderzoek naar andermans leven en dat geeft weer nieuwe perspectieven op hun eigen leven. Ze werken met vakmensen van buiten de school die hen coachen en hun passie overdragen.

Mogelijkheden op maat

Dit educatieve programma kan op alle VO-scholen op maat worden ingezet. Sinds 2021 voldoet het aan de eindtermen van het profiel D&P op vmbo-scholen. Minikronieken-projecten worden door heel Nederland uitgevoerd. Vanaf 2022 is internationale (online) uitwisseling ook mogelijk.

Regelingen met fondsen

Scholen die een project willen inzetten kunnen samen met Minikronieken een beroep doen op de nieuwe regeling voor Cultuureducatie van het fonds voor Cultuurparticipatie. Minikronieken verzorgt de aanvraag via een eigen stichting; Stichting Rakonto. Verder kan Minikronieken ook in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs en Sterk Techniekonderwijs worden ingezet.

Jaarrond en landelijk aangeboden | Geschikt voor het vo | Biedt tevens docententrainingen

Aanbieder

Minikronieken

Voorbeelden van de korte films vind je hier. Filmprojecten worden op maat samengesteld en zijn mogelijk met verschillende vertellers. Een voorbeeld is het project Regisseur in je nieuwe wereld waarin de levensverhalen van nieuwkomers centraal staan.

Bekijk de trailer van het project Regisseur in je nieuwe wereld

Meer weten over deze lesmethode?

Ga naar website Minikronieken

Met Op zoek naar Oosterse Wijzen maakten vmbo'ers filmportretten over inwoners van de Achterhoek, Twente en het aangrenzende gebied in Duitsland. Bekijk deze foto's voor een impressie van het proces van interviewen tot monteren en filmvertoning.

Volg ons op