De Korte Film Poule: Beleef verrassende korte films op het witte doek

Leer film kijken in filmtheaters in heel Nederland

Met de Korte Film Poule maken leerlingen kennis met verrassende korte films van Nederlandse makers, én leren ze over filmtaal. Voor elk niveau - van basisonderwijs tot mbo - is er een programma. Je kunt in ruim 30 theaters en bioscopen in het hele land een programma boeken.

De programma’s van de Korte Film Poule bestaan uit compilaties van meerdere korte films en verdiepingsactiviteiten. Een filmdocent zorgt op interactieve wijze voor de gespreksbegeleiding voor, tijdens en na de films in de zaal. Er is bovendien lesmateriaal om het bioscoopbezoek mee voor te bereiden en te verwerken in de klas.

IFFR's Kim Schonewille

“Korte films zijn ideaal voor filmeducatie, maar relatief onbekend. Als leraren er eenmaal kennis mee maken zijn ze vaak direct om!”

Leerlingen worden getrakteerd op de beste korte films (‘shorts’) in het land; educatiefavorieten van diverse Nederlandse filmfestivals. Films van bekende regisseurs en van de nieuwe generatie filmmakers. Leerlingen lopen gegarandeerd filmwijs en geïnspireerd de zaal uit!

Nieuwsgierig naar de 'shorts'?

Met een aanbod van meer dan 700 korte films bevat de Korte Film Poule volop interessante titels. Met negen samengestelde educatievoorstellingen kies je het programma dat het best aansluit bij de leeftijd en het niveau van jouw leerlingen.

Bekijk aanbod

Zo boek je dit filmprogramma

Als school kun je een programma boeken als besloten schoolvoorstelling onder schooltijd. Er zijn negen programma’s voor verschillende doelgroepen en met verschillende (onderwijs-)thema’s. Kijk hier voor een lijst met aangesloten vertoningsplekken. Zit jouw lokale filmvertoner er niet bij? Neem dan contact met ons op via netwerkfilmeducatie@eyefilmmuseum.nl.

Annelot Tijs, Netwerk Filmeducatie

“Leerlingen zien veel videoclips en YouTube-videos, maar kiezen toch vaak voor lange speelfilms in de bioscoop. Laat ze eens kennismaken met de korte film op het witte doek!"

Voorbeeld: zaalprogramma klimaatverandering

'Film natuurlijk' zet leerlingen aan het denken over klimaatverandering (vo jaar 2-3). Ze kijken o.a. naar de dystopische, wondermooie animatie Human Nature (2 min), het activistische portret JovannaForFuture (15 min), de grappige vlog PolarBarry (5 min) en M6nths (12 min); een onvergetelijke documentaire waarin je de wereld door de ogen van een dromerig biggetje bekijkt. Welke boodschap en welk gevoel haal jij uit de film en hoe heeft de filmmaker dat voor elkaar gekregen?

Wat is de Korte Film Poule?

Met de Korte Film Poule stelt Eye Filmmuseum een groot aantal korte speelfilms, documentaires en animatiefilms beschikbaar voor Nederlandse filmtheaters en bioscopen. Uit dit aanbod heeft Netwerk Filmeducatie samen met Eye Filmmuseum en filmfestivals Cinekid, IDFA, IFFR en het Nederlands Film Festival (NFF) verschillende programma's voor scholen samengesteld.

Afbeeldingen: IFFR (fotografie Ruben Hamelink), filmstill Human Nature (Sverre Fredriksen en Zaou Vaughan, 2019) en filmstill JovannaForFuture (Mirjam Marks, 2020).

Meer weten? Op zoek naar het geschikte filmtheater voor jouw leerlingen?

Zoek contact met de filmhub in jouw regio
Volg ons op