Terugblik op de Meetup @ IFFRiG 2025 (Groningen)

Leestijd ca. 4 minuten

Kirsten Sikkema

Filmhub Noord

Op 6 februari 2025 kwam het Groningse netwerk bijeen tijdens IFFR in Groningen (IFFRiG). Zo'n 65 enthousiaste leraren, kunstvakdocenten, ICC'ers, cultuurcoaches, lesontwikkelaars, adviseurs en filmprofessionals verdiepten zich in twee vragen rondom filmeducatie: Waar kan ik zelf mee aan de slag? En: Wat kunnen filmeducatieprofessionals? De Meetup werd afgesloten met een diner en de IFFR-film Memoir of a Snail.

Foto's door Bob de Vries

Keynote: filmmaker Sander Blom over filmen met jongeren

Bij binnenkomst ontvingen deelnemers hun tickets voor de twee workshops die ze hadden gekozen en namen ze plaats in Camera 4, waar filmmaker Sander Blom de keynote hield. Vanuit zijn ervaringen met het maken van films met jongeren (o.a. filmdrieluik De Kloof, de Filmchallenge i.s.m. Filmhub Noord) vertelde hij hoe je eigenaarschap bij de jongeren kunt stimuleren. Hoe hou je het proces laagdrempelig, geef je toch genoeg sturing, maar laat je het initiatief bij de jongeren, zodat zij vol enthousiasme aan de slag gaan?

Daarna gingen de deelnemers uiteen voor de deelsessies

  1. Film Jackpot - Altijd Prijs!

    Waar vind je gratis online onderwijsfilms en hoe zet je ze in? 
     
    Maureen Wachtmeester (Forum) nam de deelnemers mee in een ontdekkingstocht langs verschillende databases voor films, en in het voeren van een filmgesprek met leerlingen. 'De docenten deden echt mee en droegen zelf ook actief bij. Zo wisselden ze filmtips uit die ik ook nog niet kende, en iedereen schreef ijverig mee.' 

  2. Wicked Film Assignment

    Hoe kun je uitdagende filmopdrachten maken voor je leerlingen?  
     
    Jeffrey Deelman (K&C) ging met deelnemers aan de slag met Wicked Film Assignments: ‘complexe opdrachten’ die beschrijven wat leerlingen moeten doen, en hen tegelijkertijd speelruimte biedt voor een eigen invulling. Deelnemers maakten filmopdrachten die ze direct konden gebruiken.  

  3. Film uit de keukenla

    Maak je eigen statief en ontdek de kunst van het improviseren met wat je in je tas vindt! 🎥✂️ 

    Met animator Eva Lenis maakten deelnemers grootse dingen, met simpele materialen. Ze ontdekten hoe filmtools letterlijk binnen handbereik zijn. Heel handig voor in de klas!

  4. Filmplan maken

    Je wilt meedoen aan het Filmfeest, waar begin je? 

    Filmvakdocent Raymond van Es (Digital Art Factory) doorliep met deelnemers alle stappen voor het maken van een film met leerlingen. Waar begin je, welke materialen heb je nodig? Dat belooft veel nieuwe inzendingen voor het Filmfeest!

  5. Filmgesprek over een gevoelig thema 

    Hoe voer je een respectvol gesprek in de klas?  

    Film is een empathiemachine en is een ideaal middel om een lastig thema te bespreken in de klas. Maar hoe begeleid je zo'n gesprek goed? Hoe leer je jongeren respectvol omgaan met verschillen? Emilie van Gorcum en Henrieke Dekens gaven de zaal tips en tricks om gevoelige onderwerpen met studenten aan te gaan.

  6. Bewust film kijken in de klas

    Stap zelf in de rol van moderator en ontdek de kracht van reflectie en observatie.

    Hoe zorg je er als moderator voor dat een filmvertoning op school, een bewuste kijkervaring is? Hoe beleven kinderen en jongeren film?

    Door Eva Lenis deelde haar bevindingen met andere moderatoren: Wat gebeurt er als we deze interventie proberen? Hoe komen we de klas binnen? Wat nemen we mee om het kijken te verdiepen? 

  7. Film-maak-set 

    Ontdek wat je allemaal kunt met de film-maak-set die je gratis leent.  

    Filmvakdocent Demi Tanalepy (DAF) ging praktisch aan de slag met deelnemers: welke apps staan er op deze iPads, hoe werken ze, wat kan je ermee maken en hoe draag je dat over aan je leerlingen?

  8. Filmvirus

    Hoe besmet je collega's met het filmvirus? 

    Wat als jij "aan" bent op filmeducatie, maar je collega's nog niet? Hoe verspreid je het filmvirus door de hele school? Tessa van der Laan (vso Dunk) en Jolijn Peters (Filmhub Noord) deelden hun ervaringen en dachten actief mee met de leraren, ICC'ers en schoolleiders in de zaal.

Eten + film + borrel

Na een diner bij NOK kwam de gehele groep naar de bioscoopzaal voor de door het IFFR geselecteerde film Memoirs of a snail van animator Adam Elliot. In deze stop-motion film omringt Grace Pudel zich met slakken. Haar leven is een aaneenschakeling van ongelukkige gebeurtenissen, maar ondanks dat vindt ze een sprankje hoop.

De film bleek een schot in de roos. Rauw, lief en grappig tegelijk, luidde het eindoordeel. En zo mooi gemaakt.

Bij de borrel na afloop was er voldoende om over na te praten. Er zijn bovendien nieuwe samenwerkingen en plannen tussen deelnemers ontstaan.

Over de Meetup Filmeducatie

In elk van de noordelijke provincies is jaarlijks een Meetup Filmeducatie opgenomen in een filmfestival. In Groningen vindt de Meetup plaats tijdens het International film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG). Iedereen die geïnteresseerd is in filmeducatie, is welkom. Houd de agenda in de gaten voor nieuwe data.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s