Proeftuin: Scholieren Filmfestival | po, St Josephschool (Amersfoort)

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Het Scholieren Filmfestival is een initiatief dat al bijna 10 jaar loopt op middelbare scholen in het hele land. Is dit concept ook te vertalen naar een variant voor het primair onderwijs? We testen het in deze proeftuin samen met de St. Josephschool in Amersfoort.

Het Scholieren Filmfestival is een initiatief waar leerlingen van groep 7 van de St. Josephschool in Amersfoort een filmfestival organiseren voor (een deel van) de eigen school in theater De Lieve Vrouw. In een periode van 4-5 weken geven de leerlingen, onder begeleiding van filmdocent Nick Hortensius, het festival vorm zoals ze zelf graag willen. Van de filmprogrammering tot de promotie, en van de kaartverkoop tot het aankleden van de filmzaal.

" Ze hebben iets geleerd over film zelf, en de geschiedenis daarvan, maar ook echt over het met elkaar iets organiseren. "

Leraar St. Josephschool

Tijdens het kijken en selecteren van de films wordt ook aandacht besteed aan beeldtaal en hoe film werkt. Op een speelse manier leren kinderen zo wat er komt kijken bij het organiseren van een evenement én leren actief, kritisch en bewust kijken.

Wil je zien hoe het Scholieren Filmfestival per week is opgebouwd? Download hier het projectplan.

Best practice

Op het moment dat je als leraar of school in kunt stappen in een kant-en-klaar project, is de drempel veel lager. Omdat je niet verantwoordelijk bent voor de volle coördinatie en organisatie, maar dit met meerdere partijen doet, is de stap naar filmeducatie op school makkelijker gemaakt.

Partners en achtergrondinformatie
Deze proeftuin was een samenwerking tussen Scholieren Filmfestival, De Lieve Vrouw en Filmhub Midden. Wil je meer weten over deze Proeftuin? Neem contact op met Lukas. Wil je meer weten over onze andere Proeftuinen? Bekijk ze hier.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op