Hoe integreer je film beleven, film verwoorden, film onderzoeken en op film reflecteren in thematisch onderwijs, van groep 1 tot en met 8? Bij RKBS De Stek in Houten zijn de leraren en leerlingen het hele schooljaar aan de slag gegaan met het kijken van films, passend bij de thema's die centraal staan. De leraren hebben een basistraining filmeducatie gehad van Filmhub Midden, zodat ze de vaardigheden hadden om de korte films te kijken en na te bespreken met hun leerlingen.
" Met filmeducatie kun je kinderen leren op welke manier je naar film kijkt, zodat je niet alleen maar kijkt naar; "oh, wat een leuke film", maar misschien ook; hoe is de film gemaakt, wat is de bedoeling, wat doet de muziek met de film?"
Leraar De Stek
Op De Stek keken de leerlingen onder andere naar
Bekijk alle filmsAls klap op de vuurpijl bezocht de hele school Theater Aan De Slinger, waar ze een filmprogramma uit de Korte Filmpoule keken. Als je meer wilt weten over hoe dat eraan toe ging, lees je hier het artikel in het regionale krantje.
Filmeducatie is vastgelegd in een kwaliteitskaart en zal volgend schooljaar verder worden uitgebreid door ook films te maken met de leerlingen. De kwaliteitskaart kun je hier links downloaden ter inspiratie en als voorbeeld.
Best practice
De ambassadeurs van filmeducatie in de school, leraar Astrid en leraar Ellen, hebben een belangrijke rol gespeeld bij het succesvol implementeren en verankeren van filmeducatie. Doordat de directie betrokken was en actief meedacht, was er binnen de school draagvlak en duidelijkheid over de visie.
Partners en achtergrondinformatie
Contact met RKBS De Stek kwam tot stand via Kunst Centraal. Theater Aan de Slinger Houten is als aanbieder betrokken bij de proeftuin. De Korte Filmpoule is aanbod van Eye Filmmuseum en een samenwerking met Cinekid, Nederlands Filmfestival, IFFR en IDFA. Wil je meer weten over deze Proeftuin? Neem contact op met Lukas. Wil je meer weten over onze andere Proeftuinen? Bekijk ze hier.