Tips om seksuele- en genderdiversiteit te bespreken

Leestijd ca. 5 minuten

Filmhub Oost

Wil je een les of bijeenkomst voorbereiden over maatschappelijk gevoelige thema's? Dan kan dit nogal spannend zijn. Daarom hebben wij zes tips voor je hoe jij hiermee kan starten:

  1. Bedenk vooraf wat je met een les of bijeenkomst wil bereiken. Hierdoor zorg je ervoor dat je een doel voor ogen hebt waar je naartoe kan werken. Dit zorgt voor structuur en geeft een uitgangspunt.

  2. Creëer een veilige sfeer. Het is belangrijk dat elke leerling zelf bepaalt hoe diegene zich wil uiten, maar stel wel grenzen. Maak bijvoorbeeld afspraken over gedrag en woordgebruik tijdens een gesprek en wees daar consequent in. Zo voorkom je dat leerlingen zich onveilig voelen en vermijd je respectloos en beledigend gedrag.

  3. Wissel klassikaal werken af met werken in groepjes en houd hierbij rekening met de culturele en religieuze diversiteit in normen en waarden.

  4. Ontken het wereldbeeld van je leerlingen niet, maar houd het gesprek open.

  5. Leg de focus van het gesprek op de meningen en ideeën van leerlingen, waarbij je de hele klas betrekt bij het stellen en beantwoorden van vragen. Geef hierbij expliciet de ruimte aan diversiteit van meningen.

  6. Reflecteer gezamenlijk. Zorg dat er altijd ruimte is om het gesprek goed af te sluiten. De emoties die loskomen bij het gesprek, mogen er allemaal zijn. Zie deze dan ook als leermoment.

Om inspiratie op te doen, tippen we je graag een aantal organisaties/platformen die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je les of bijeenkomst:

Gendi.nl
biedt veel inspiratie, informatie en lesmateriaal om gender- en seksuele diversiteit in de klas te behandelen. Bekijk bijvoorbeeld de kletskaartjes en het kwartetspel.

InDifferent
is een organisatie die vindt dat elke school een inclusieve en veilige plek moet zijn. Ze organiseren activiteiten voor scholieren, maar bieden daarnaast ook lesmateriaal, workshops en gastlessen voor docenten aan.

SLO en Diversion
hebben een dialoogmethodiek ontwikkeld, waarbij een discussie wordt vermeden en leerlingen de dialoog met elkaar blijven aangaan. Leerlingen krijgen namelijk niet altijd dezelfde informatie over maatschappelijke kwesties mee als docenten. Het kan daardoor lastig zijn voor docenten wanneer leerlingen zich ongenuanceerd uiten. Klik hier om de dialoogmethodiek te downloaden.

Tot slot:
Geef leerlingen, maar ook jezelf ruimte. Het ontdekken en onderzoeken van seksuele oriëntatie of genderidentiteit is een proces. Geef daarom aan dat het heel normaal is als leerlingen vragen hebben en durf je kwetsbaar op te stellen.

Filmtips voor Paarse Vrijdag mét lesmateriaal

Jezelf zijn is een feestje en een feestje moet je vieren! Daarom kleuren op Paarse Vrijdag (8 december) alle scholen paars. Gebruik deze dag om een passende film over seksuele oriëntatie / diversiteit te kiezen en met je klas te bespreken. We selecteerden 16 films over dit thema: kort, lang, de meeste gratis te zien, met gratis lesmateriaal. Voor zowel po als vo!

https://filmeducatie.nl/gender-en-seksuele-diversiteit

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op