Proeftuin: De Klank van Anansi | po, Agnesschool (IJsselstein)

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Kunst Centraal wil Anansi programmeren in het Kunstmenu voor de groepen 3 & 4 vanaf schooljaar '23-'24.

In het Kunstmenu wil Kunst Centraal voor elke groep een filmproject programmeren en had daarbij met name behoefte aan een nieuw project over animatiefilm voor groep 3-4. Op een presentatiedag van Filmhub Midden maakte Kunst Centraal kennis met de prachtige nieuwe animatieserie De Avonturen van Anansi de Spin. Samen met Filmhub Midden en Cinekid, ontwikkelde Kunst Centraal een project voor de groepen 3-4 voor het Kunstmenu.

Het resultaat van deze samenwerking is de lessenserie “De Klank van Anansi”. De lessen richten zich voornamelijk op het ontdekken van geluid in animatiefilm: stemmen, muziek en geluidseffecten. Muziek en filmdocent Tobias Ponsioen is aangesloten als gastdocent voor de derde les uit de reeks. Tijdens deze gastles maken leerlingen zelf een geluidsband bij een fragment uit Anansi en de Gulzige Tijger. Wil je zien hoe de lessen van De Klank van Anansi eruit zien?

Bekijk de lessen hier

De leerlingen en leraren van groep 3 en 4 van de Agnesschool in IJsselstein mochten dit schooljaar als eerst de lessenserie uittesten. De groespleerkrachten hebben feedback gegeven en verbeteringen zijn doorgevoerd. In de video hieronder hoor je de leerlingen als stemacteur en foley artiest.

Volgend schooljaar zullen ruim 30 groepen in de gemeenten Montfoort en Vijfheerenland met De Klank van Anansi aan de slag gaan, met Tobias Ponsioen en Irene Mol als filmdocenten bij de gastles. In het schooljaar 2024-2025 zijn dat 50 groepen. In het schooljaar 2025-2026 zijn er nog eens 75 groepen met de lessenserie van start. Zo bereiken we in drie jaar zo’n 4000 leerlingen van groep 3 en 4 met filmeducatie.

Best practice

Door samen met Kunst Centraal een project te ontwikkelen voor het Kunstmenu komen veel leerlingen in aanraking met filmeducatie. Kunst Centraal zorgt voor goede cultuureducatie in de provincie Utrecht en bereikt jaarlijks met het Kunstmenu bijna 56.000 leerlingen op 270 scholen.

Partners en achtergrondinformatie
Deze proeftuin was een samenwerking tussen Kunst Centraal, Cinekid, Filmhub Midden, muziek- en filmdocent Tobias Ponsioen en de Agnesschool in IJsselstein. Het contact met de school kwam tot stand via Kunst Centraal.

Wil je meer weten over het Kunstmenu van Kunst Centraal? Ga naar de website van Kunst Centraal. Meer weten over deze proeftuin? Neem contact op met Lukas via  lukas@filmhubmidden.nl. Wil je meer weten over onze andere Proeftuinen? Bekijk ze hier.

Meer weten over De avonturen van Anansi de Spin?

De avonturen van Anansi de spin

Patrick Raats (2021) - 9 minuten

po | serie | vriendschap, verbeelding/fantasie, boekverfilming

  • Alle leeftijden
Naar de film

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op