Harry Potter: Perspectief, hiërarchie en interpretatie

Leestijd ca. 2 minuten

Filmhub Oost

De Zweinstein Express heeft Perron 9 ¾ verlaten en de leerlingen zijn ingedeeld in Griffoendor, Zwadderich, Ravenklauw of Huffelpuf. Elk jaar viert de Harry Potter community op 1 september Back To Hogwarts Day. Daarom lichten we vandaag een harry potter opdracht uit die je kan behandelen, bijvoorbeeld in het vak kunst & cultuur of mens & maatschappij: perspectief, hiërarchie en interpretatie.

De kadrering van een shot bepaalt wat we zien, maar de hoek van de camera stuurt onze interpretatie van wat er in beeld is. Het vogelperspectief (van bovenaf gefilmd) kan een personage klein en kwetsbaar doen lijken; het kikkerperspectief (van onderaf gefilmd) maakt personages over het algemeen groot en machtig. Een regisseur maakt hierover bewuste keuzes. 

Bekijk met leerlingen het volgende fragment. Severus Sneep is steeds van onderaf gefilmd, waardoor hij extra groot lijkt en overduidelijk de autoriteit heeft over alle andere personages in deze scène.

Bespreek met jouw leerlingen de volgende vragen:

  • Vanuit welk camerastandpunt is severus sneep gefilmd? En vanuit welk standpunt zie je de leerlingen?

  • Wie is 'de baas' in deze scène en hoe blijkt dat uit de beelden?

  • Sneep is duidelijk een vijandig personage. Helden worden echter ook vaak van onderaf gefilmd. Hoe kun je dit verklaren?

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op