Filmlessen bij het thema "Vrijheid" | po, groep 1-8

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Vrijheid is een groot goed! Ga daarom in aanloop naar Bevrijdingsdag (4 en 5 mei) aan de slag met één van onze filmsnacks (korte filmles). Leerlingen kijken in deze digibordles een korte film waarin het thema vrijheid terugkomt. Elke les bespreekt een andere vorm van vrijheid en laat leerlingen reflecteren op wat vrijheid voor hen betekent.

Met één van onze vier filmsnacks bespreek jij op een laagdrempelige manier het thema "vrijheid" met jouw leerlingen. Voor elke groep (groep 1 en 2, groep 3 en 4, groep 5 en 6 en groep 7 en 8) werkten we, samen met landelijke partners, aan kant-en-klaar lesmateriaal, zodat jij direct met het onderwerp aan de slag kunt. Elke les bespreekt een andere vorm van vrijheid en laat leerlingen reflecteren op wat vrijheid voor hen betekent.

De filmsnacks zijn samengesteld door Filmhub Midden, Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met de landelijke partners Eye Filmmuseum, Taartrovers, Cinekid, IFFR en IDFA. De films en lessen zijn kant-en-klaar en gratis beschikbaar. Je vindt de vier lessen hier op LessonUp.

Groep 1 & Groep 2: Trammavasikas

De film 'Trammivasikas' van Kaarel Kurismaa uit 1987, gaat over een tram die een eigen wil krijgt. Zodra de tram zijn eigen keuzes maakt, vervalt de hele stad in chaos. Maar deze chaos is stiekem ook ontzettend leuk... In de les bekijken de leerlingen de film "Trammivasikas" en verwerken ze de film op creatieve en actieve wijze.

Ga direct naar het lesmateriaal

Groep 3 & Groep 4: Piropiro

Twee vogeltjes willen samen op avontuur. Maar voor één van hen gaat dat niet zo makkelijk... Het vogeltje Piropiro woont in een mooi bos terwijl vogeltje Dalle juist in de bewoonde wereld leeft. Als de twee elkaar onverwachts ontmoeten, wil Piropiro samen op avontuur naar het bos. In de les ontdekken de leerllingen wat vrijheid voor hen kan betekenen

Ga direct naar het lesmateriaal

Groep 5 & Groep 6: Link

Twee figuren zijn aan elkaar verbonden, maar beide willen ze een andere kant op bewegen. De een is bezig met de bomen die uit de grond ploppen terwijl de andere de blauwe vogel achterna gaat. Een film over tegenstrijdige ideeën en ambities en de belemmeringen die hierbij komen kijken. Leerlingen leren in deze les uitleggen hoe vrijheid en identiteit verbonden zijn.

Ga direct naar het lesmateriaal

Groep 7 & Groep 8: Free as a Bird

Ariana danst samen met haar hond, en tevens beste vriend, Mickey door het leven. Helaas ligt er een tijdbom op de loer: twee waardeloze nieren. Als deze nog verder achteruitgaan, moet ze aan de dialyse waarbij ze een slangetje in haar buik krijgt. Dat lijkt Ariana vreselijk want dan kan ze niet meer dansen. Een liefdevol portret van een jong meisje dat ondanks haar ziekte plezier maakt en (bijna) altijd vrolijk is. In de les ga je met de leerlingen in gesprek over vrijheid in relatie tot gezondheid.

Ga direct naar het lesmateriaal

Meer filmtips over oorlog & vrijheid?

Ontdek meer filmtips

Ook filmtips over andere thema's in je inbox ontvangen?

Laat dan hier je emailadres achter!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op