Filmdetectives

De Filmdetectives is een poule van moderatoren die inleidingen en nagesprekken op scholen, in filmtheaters en filmfestivals verzorgd. Zet je ogen en oren wagenwijd open en kijk met al je aandacht. Pas dan ontdek je wat de maker jou als kijker wil vertellen, wat de film werkelijk met je doet en hoe dat komt. Met een paar rake kijkvragen zetten de Filmdetectives alle zintuigen op scherp.

De Filmdetectives is een poule van moderatoren die inleidingen en nagesprekken op scholen, in filmtheaters en filmfestivals verzorgd. Het is een mix van beginnende en ervaren moderatoren, die hun krachten en expertise bundelen. Filmhub Noord zorgt voor naamsbekendheid van de Filmdetectives en hun aanbod, en verzorgt tweemaal per jaar een training voor de Filmdetectives en andere moderatoren van het Noorden.

Maak alvast kennis met 2 van de Filmdetectives:

Loes Brinkman

Maak kennis met Loes

Wie is je (lievelings) doelgroep? PO of VO en welke leeftijd? MOEILIJK! Alle leeftijden hebben iets leuks. Ik heb zelf de meeste ervaring met pubers en kan die leeftijd ook erg waarderen. Er gebeurt veel bij hen en je kunt veel onderwerpen met ze bespreken wat erg interessant is. Jonge kinderen van groep 1 t/m 4 werk ik niet vaak mee, dus dan is het extra leuk als we die wel in de filmzaal hebben.

Waar ligt jouw expertise? (Storytelling, techniek, geluid bijvoorbeeld) Mijn expertise ligt echt in filmanalyse in de brede zin, hier komen alle facetten van de film bij kijken. Het leukst vind ik om storytelling en de vertelvorm met elkaar te verbinden: hoe versterken inhoud en vorm elkaar bij deze film of in deze scene?

Hoe ben je Filmdetective geworden? Vertel eens iets over je achtergrond. Ik heb filmwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Na mijn studie kon ik al snel aan het werk voor het Noordelijk Film Festival en Slieker Film (het filmhuis in Leeuwarden). Hier werk ik nu nog steeds als programmeur en educatiemedewerker. Ook ben ik ZZP´er als filmeducatiedocent zodat ik projecten kan oppakken die niet bij het filmhuis passen, maar die ik wel graag doe. We ontvangen veel klassen in Slieker gedurende het hele schooljaar, want de magie van film beleef je toch het best in de filmzaal. Maar we zien ook dat niet alle scholen naar het filmhuis kunnen komen om wat voor reden dan ook. Zonde als die leerlingen daardoor de filmervaring moeten missen, daarom is het fijn dat ik als filmdetective ook naar de scholen kan komen.

Wanneer ben je beschikbaar? Vrijdagen zijn voor mij het meest geschikt om op scholen te komen.

Hoe ben je te bereiken? Als scholen mij willen bereiken als filmdetective kunnen ze mailen naar: open.ogen@outlook.com

Wil je verder nog iets kwijt? Ik hoop dat we als filmdetectives ervoor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk scholieren in het Noorden de magie en kracht van film kunnen ervaren.

Frank Hitman

Maak kennis met Frank

Wie is je (lievelings) doelgroep? PO of VO en welke leeftijd? PO is lievelings maar kan goed werken met beide doelgroepen.

Waar ligt jouw expertise? (Storytelling, techniek, geluid bijvoorbeeld) Storytelling 😁

Hoe ben je Filmdetective geworden? Vertel eens iets over je achtergrond. Ik heb jarenlang reizen georganiseerd in Zuidwest China. Toen ik terugkwam in Nederland, wou ik wel graag met mensen blijven reizen. Maar in Nederland waren voor mij geen eindeloos uitgestrekte landschappen waar ik met mensen doorheen kon trekken. Ik ging voor de klas staan. Eerst op de basisschool als eerste Chinees meester van Noord Nederland. Een totaal nieuw vak maken op school is een mooi avontuur. Zo ben ik eigenlijk ook bij filmeducatie terecht gekomen. Ongelofelijk breed, overal in te integreren en voor mij een heel nieuw veld om in op reis te gaan met mijn lievelingsdoelgroep, kinderen en jongeren.

Wanneer ben je beschikbaar? Op doordeweekse dagen ben ik 's middags vanaf 15:00 beschikbaar. In overleg ben ik maandag, donderdag of vrijdag ook voor die tijd beschikbaar.

Hoe ben je te bereiken? frank@zouba.tours

Wil je verder nog iets kwijt? Ondanks mijn lange tijd in China ben ik nooit in Korea geweest. Ik heb wel een enorm zwak voor Koreaanse films. Vooral die van Lee Chandgdong!

Volg ons op