Op een creatieve manier leren onderzoeken? Met het maken van een documentaire laat je leerlingen actief onderzoeken door middel van film. Perfect te combineren met vakken zoals Engels, Nederlands (interviewtechnieken, schrijven van een betoog), Maatschappijleer en CKV. Ook kan de documentaire gemaakt worden als profielwerkstuk!
Het project kan op allerlei verschillende manieren ingericht worden, naar de behoefte van de school. De lessen kunnen starten met een kick-off van een documentairemaker die de leerlingen laat zien hoe een documentaire tot stand komt en wat voor verschillende soorten er zijn. Aan de hand van een zelfgekozen onderwerp, formuleren de leerlingen vervolgens een onderzoeksvraag. Tijdens de lessen worden ze begeleid door hun eigen docent en aanvullend krijgen ze (indien gewenst) begeleiding van een filmdocent op het gebied van filmtechnieken en feedback op hun onderzoeksplan.
Wat extra leuk is, is om een première op de school zelf te organiseren, waar ook de ouders van de leerlingen welkom zijn en waar prijzen vergeven worden door een jury. De beste documentaires maken kans om vertoond te worden op regionale scholieren filmfestivals, bijvoorbeeld in De Lieve Vrouw (Amersfoort) of tijdens het NFFS (Nationale Filmfestival voor Scholieren).
Heb je interesse in dit project bij jou op school? Of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Jurjen via jurjen@filmhubmidden.nl.
Dit lesidee is tot stand gekomen in samenwerking met NEOS Cultuuronderwijs, De Lieve Vrouw, Nieuwe Eemland, documentairemaker Nicky Maas en filmdocenten Rinske Bosch en Lucienne de Groot.