Stromae - Tous les mêmes

Eén artiest, twee gezichten. Een kunstzinnige muziekvideo over gendernormen en stereotypen.

In het Franstalige nummer Tous les mêmes zingt de Belgische artiest Stromae over vooroordelen over zowel mannen als vrouwen. In de video bij het nummer is Stromae half gekleed als man en half gekleed als vrouw. Gedurende het nummer wisselt hij voortdurend tussen het mannelijke en het vrouwelijke perspectief.

Terwijl het mannelijke perspectief stoer, dominant en groen belicht is, is het vrouwelijke perspectief roze en sierlijk. Zo gebruikt Stromae verschillende filmtechnieken (o.a. belichting, camerabewegingen en acteerwerk) om stereotypen en genderverschillen uit te lichten, maar ook om de vraag op te werpen of deze verschillen er wel echt zijn. Want zijn we eigenlijk niet allemaal hetzelfde?

Aan de slag met deze video?

De video is gratis te bekijken via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina. Met een lengte van drieënhalve minuut is de video geschikt om in de klas te bekijken en na te bespreken in een gesprek over gender(normen) en stereotypen. Ook kunnen leerlingen in de les aan de slag gaan met de Franse songtekst en analyseren hoe in de video filmische technieken als belichting en acteerwerk bijdragen aan het overbrengen van de ‘boodschap’ van het nummer.

  • Alle leeftijden

Henry Scholfield België 2013, 4 min

Thema Identiteit, Muziek
Filmkenmerken 0-5 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op