Proeftuin: Videokunst | vo, X11 (Utrecht

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

X11 is een school in Utrecht met focus op media en vormgeving. Zij waren op zoek naar een manier om leerlingen na te laten denken over abstracte beelden op een praktische en uitdagende manier. In dit kader zijn de leerlingen van 2havo gaan experimenteren met het verbeelden van sferen en emoties.

Een gebeurtenis wordt in een krantenkop samengevat. Een leven chronologisch in een film naverteld. Het liefst maken we van het hele leven één kloppend verhaal. Maar de werkelijkheid is natuurlijk veel rommeliger en kent zoveel manieren om enaar te kijken. Videokunst is een vrije vorm, waar je de logica en regels van film mag loslaten. In dit project ontdekken leerlingen de vrijheid van deze kunstvorm en worden ze uitgedaagd om op verschillende manieren naar hetzelfde te kijken.

" Deze lessen waren het perfecte raakvlak tussen kunst en beeldtaal en een mooie combinatie van kijken en maken"

Hany Saad, leraar X11

Door verschillende opdrachten en experimenten leren ze stapsgewijs in sferen en associaties te denken in plaats van in logica en narratief. Ze maken kennis met verschillende vormen van videokunst, brengen een bezoek aan een videokunstenaar en werken uiteindelijk toe naar een video-installatie tentoonstelling waarvoor het klaslokaal wordt omgebouwd tot museum.

De focus ligt vooral op doen en experimenteren, en minder op theorie. Zo spelen ze met het in beeld brengen van dezelfde situatie vanuit diverse perspectieven. Op welke verschillende manieren kun je naar hetzelfde kijken? Daarin ligt de nadruk op niet per se het verhaal, maar de sfeer en de emotie.

Vervolg
Het project wordt herhaald maar omdat de originele opzet een aardige tijdsinvestering is wordt er nu een vorm gemaakt waarin het als dagworkshop wordt aangeboden. 

Best practice

Het project motiveert tot abstract beelddenken. Het zou interessant zijn om leerlingen vanuit een maatschappelijk perspectief of op andere manier beelden te laten verzamelen over een specifiek onderwerp. Zo kan je het project als kunstvorm inzetten bij verschillende vakken. 

Het toewerken naar een expositie/tentoonstelling was nu alleen voor de leerlingen zelf wat qua motivatie weinig extra’s opleverde. Een volgende keer wordt dit opengesteld voor ouders zodat de noodzaak hoger wordt.

Partners en achtergrondinformatie
Dit project is een samenwerking met Hoogt on Tour. Meer weten over deze proeftuin? Neem contact op met Jurjen via jurjen@filmhubmidden.nl. Meer weten over onze andere proeftuinen? Ga naar filmhubmidden.nl/proeftuin.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op