Proeftuin: Grip op de taal van film | po, Rehobothschool (Veenendaal)

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Hoe kan de Rehobothschool, op een simpele en laagdrempelige wijze, film als kunstdiscipline een plek geven binnen hun creatieve lessen voor groep 5 tot en met groep 8?

De Rehobothschool in Veenendaal geeft klasdoorbroken kunstonderwijs, waar film nog geen onderdeel van was. Een enthousiaste leraar nam het voortouw en voegde met steun van Filmhub Midden film toe aan het aanbod voor groep 5 tot en met groep 8. Om het team ook een idee te geven van wat filmeducatie is, hebben alle leraren op de school een basistraining filmeducatie door Filmhub Midden gevolgd.

De leerlingen uit groep 6 zijn aan de slag gegaan met de gratis, kant-en-klare lessen bij de educatieve serie "Wat Kijk Je Nou?". Deze zijn voor de leraar laagdrempelig in te zetten. In de lessen bij deze serie kruipen leerlingen in de schoenen van filmmakers en ervaren ze welke keuzes een filmmaker maakt rondom camera, muziek en het scenario. Hierdoor krijgen de leerlingen vaardigheden in beeldtaal en ervaren zij hoe keuzes van de filmmaker de kijker kunnen beïnvloeden.

" Ik heb gezien dat gevoelige kinderen meer grip krijgen op de beleving van film nu ze weten hoe iets in scène gezet wordt."

Leraar Rehobothschool

Op de Rehobothschool zijn de leerlingen aan de slag gegaan met de gratis, kant-en-klare lessen bij de educatieve serie "Wat Kijk Je Nou?"

Ook aan de slag met die lessen?

Aan het eind van het schooljaar zijn de leerlingen naar filmhuis Veenendaal gegaan om hun opgedane kennis toe te passen bij de filmklassieker Lang Leve De Koningin, op het grote doek in een prachtige filmzaal. Volgend schooljaar worden deze lessen gegeven aan groep 5, 7 en 8.

Best practice

Soms moeten leraren filmeducatie eerst even een keer ervaren om de kansen en mogelijkheden te voelen. Op de Rehobothschool was in eerste instantie niet zo'n enthousiasme over filmeducatie, maar dat veranderde na een korte presentatie over de mogelijkheden van filmeducatie tijdens een bijeenkomst van School & Cultuur Veenendaal. Daar konden de leraren de veelzijdigheid en toegevoegde waarde zien van filmeducatie, en vonden zij een vorm die aansloot bij hunzelf en de visie van de school. Hierdoor voelt het laagdrempelig aan en is het makkelijker om iets uit te proberen. 

Partners en achtergrondinformatie
Contact met de school kwam tot stand via School & Cultuur Veenendaal. Filmhuis Veenendaal is als aanbieder betrokken bij de proeftuin. Wil je meer weten over deze Proeftuin? Neem contact op met Lukas. Wil je meer weten over onze andere Proeftuinen? Bekijk ze hier.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op