Proeftuin: Film als onderdeel van cultuureducatie | po, Laetare (Lelystad)

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Hoe kan Jenaplanschool Laetare dit schooljaar film zo volledig mogelijk inzetten, in combinatie met een schoolthema, als onderdeel van cultuureducatie?

Op Jenaplanschool Laetare in Lelystad combineren ze gedurende het hele jaar verschillende thema's met kunstvakken. Film was hier tot voor kort nog geen onderdeel van, maar dit jaar is één van de thema's gekoppeld aan film. De school heeft zich schoolbreed gericht op het thema "Eten & Drinken" en heeft zowel het kijken als het maken van films hieraan verbonden.

" Kinderen (en leerkrachten!) zijn duidelijk aan het leren. Tof!"

André Broens, leraar bij Laetare

Filmhub Midden gaf een teamtraining aan de leraren zodat zij in de klas films konden kijken en bespreken rondom het thema, aansluitend bij lessen sociaal emotioneel en burgerschap. Filmhub Midden tipte een aantal films passend bij het thema die in de verschillende klassen gekeken konden worden, zowel met als zonder lesmateriaal.

Filmdocent Jovan Avramoski gaf vervolgens diverse maakworkshops aan alle klassen, van groep 1 tot en met groep 8, variërend van stop-motion tot korte fictiefilms. In de video hieronder zie je de resultaten van die maakworkshops.

Best practice

Wat goed werkte was de teamtraining op school. Tijdens deze training kregen de leraren handvatten om zelfstandig film te bespreken in de klas, werd het draagvlak voor filmeducatie vergroot en werd duidelijk hoe de filmdocent met de leerlingen aan de slag zou gaan.

Partners en achtergrondinformatie
Deze proeftuin was een samenwerking tussen Jenaplanschool Laetare, Jovan Avramoski en Filmhub Midden. Contact met de school kwam tot stand via De Kubus Lelystad. Wil je meer weten over deze Proeftuin? Neem contact op met Lukas. Wil je meer weten over onze andere Proeftuinen? Bekijk ze hier.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op