Partner in Beeld: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Leestijd ca. 10 minuten

Maren

Filmhub Midden

Filmhub Midden is trots om samen te mogen werken met ijzersterke kernpartners. Deze stellen we dan ook vol trots aan jullie voor! Met vandaag in de spotlight: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid!

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is de plek waar media samenkomen. Voor de museumbezoeker die geïnteresseerd is in de werking van media en de scholier die een workshop komt volgen over fake news. Voor de redacteur die een fragment zoekt voor een televisieprogramma en voor de de kunstenaar die met archiefmateriaal nieuw werk maakt. We spraken met Yves Eijck, museumdocent bij Beeld en Geluid.

Waar kunnen leraren voor bij jullie terecht?

Wat zijn de trucs van een reclamemaker? Hoe werkt beeldtaal? Communiceren met emojis? Het verschil tussen fake news en desinformatie? Beeld en Geluid op school is expert op het gebied van mediawijsheid en geeft de leukste en heel actuele workshops over dit onderwerp. Super leerzaam maar ook heel leuk! Wij geloven in leren door te doen. Dus zelf filmen, vloggen, monteren, nepnieuws of een meme maken. Spelend mediawijzer worden!

Je kunt de workshops volgen in ons iconische gebouw in Hilversum, in het nieuwe Beeld en Geluid Den Haag, maar ook in jouw eigen klas, we komen graag naar je toe!

Welke film moet iedere leerling wat jou betreft gezien hebben?

Sowieso ‘Back to the Future’, omdat dit een fantastische film is waarin de filmmakers hun publiek subtiel zo door het verhaal heen sturen, dat je alles wat (nog niet) kan, meteen voor waar aanneemt. Van de eerste tot de laatste minuut word je door het verhaal opgezogen en alles eraan klopt. Het is een magisch avontuur waar je in zit en aan deel wilt nemen. Dat komt vooral door de visuele vertelstijl.

Ook de films van Sofia Coppola zijn een aanrader. Als er iemand een heel eigen, goede, visuele vertelstijl heeft ontwikkeld, is zij het wel. Ideaal om te leren hoe je films moet analyseren. In haar films vertellen de beelden het verhaal. De woorden doen er minder toe. Het gaat altijd over: hoe vertel je een verhaal?

Een ideale vmbo of havo-bovenbouw film (wel voor 16+ jaar) is ‘Prins’. Dit verhaal wordt in een hele bijzondere visuele stijl verteld en is bovendien in het Nederlands (straattaal).

Prins

Sam de Jong (2015) - 82 minuten

vo/mbo | coming of age, criminaliteit, liefde

  • Geweld
  • Drugs- en/of alcoholmisbruik
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 16 jaar
Naar de film

Wat is voor jullie de toegevoegde waarde van Filmhub Midden?

Filmeducatie is een taartpunt binnen het containerbegrip mediawijsheid en mediawijsheid is nou net waar wij goed in zijn! In onze workshops ‘Verhalenfabriek’ en ‘Wat een scène’ ontdekken leerlingen alles over de kracht van beeldtaal en -verhalen. Hoe een beeldverhaal wordt gemaakt ontdekken zij door het maakproces te analyseren en vervolgens zelf een scenario te verfilmen. Het feit dat wij hét media archief van Nederland zijn, geeft bovendien fantastisch materiaal om mee te werken.

Hebben jullie één project waar jullie in het bijzonder trots op zijn?​

Eigenlijk wel meer dan één! Sowieso de workshops ‘Verhalenfabriek’ en ‘Wat een scène’, onze filmeducatie-workshops. In deze workshops worden leerlingen de makers (in teams) en gaan zij zelf spelen met beeldtaal. Ze leren hoe het ‘tweaken’ van en spelen met beeldtaal de verhaalinhoud beïnvloedt.

Ook ‘Fake News’ is een workshop waar we trots op zijn. Zowel leerlingen als docenten waarderen deze workshop, vooral door het zelf doen-onderdeel. Leerlingen moeten een beetje ‘evil’ worden, want zij gaan zelf fake news maken én verspreiden. Zo vaccineren we hen als het ware tegen het fake news en desinformatie-virus! Zodat zij in het vervolg fake news en desinformatie direct herkennen als het voor hun neus oppopt.

Interesse in een workshop van Beeld en Geluid?

Neem contact met ze op!
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op