Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival (NFF) plaats. Anderhalve week kun je dan in Utrecht de nieuwste speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games-, interactieve projecten zien. Maar het NFF doet méér dan dat. Wat precies? Daarover vertelt Silvia van der Heiden, algemeen directeur, meer!
Waar kunnen leraren bij jullie voor terecht?
"Dagelijks komen we in aanraking met een stortvloed aan beelden, via telefoon, tablet of laptop. Om deze beelden beter te kunnen duiden, kritisch te leren kijken of om zelfs je eigen verhalen te leren vertellen, biedt Het Nederlands Film Festival (NFF) een uitgebreid educatieprogramma. Voor primair, voorgezet onderwijs, MBO en HBO/WO studenten presenteren we een rijk aanbod aan films, lessen en workshops. Als directeur van het NFF hoop ik van harte dat leerlingen die naar het NFF komen iets spannends beleven, vermaakt worden en tegelijkertijd een nieuwe blik ontwikkelen."
Wat kunnen we aankomende tijd van jullie verwachten?
"Het NFF organiseert een educatieprogramma gedurende het festival (21 t/m 30 september '22), maar heeft ook een jaarrond programma. Gedurende het hele jaar bieden we samen met partners een programma aan voor het po, vo, mbo, hbo en wo. Naast een uitgebreid lesarchief, biedt NFF programma aan via cultuurbemiddelaars in de regio en werkt mee aan het gratis initiatief Film in de Klas. Wil je meer weten over wat er mogelijk is bij het NFF? Kijk dan op de website!"
Wat is voor jullie de toegevoegde waarde van partner zijn van de Hub?
"De culturele sector heeft een groot educatief aanbod voor leraren en scholen. Filmhub Midden zorgt ervoor dat het filmeducatie aanbod in de regio midden Nederland, gestroomlijnd naar scholen toe wordt gebracht waardoor er minder ruis ontstaat. Zo ontstaat er overzicht en hebben scholen een gemakkelijk aanspreekpunt om hen te helpen met alle wensen. Het NFF gelooft dat de Filmhub Midden een cruciale bemiddelingsrol draagt voor zowel cultuuraanbieders als scholen."
Welke film moet iedere leerling wat jullie betreft gezien hebben?
"'Minoes' vanwege zijn vaart, de acteurs (incl. fantastische stemacteurs), het production design, het camerawerk en zoveel meer. Een onverfilmbaar boek dat verfilmbaar bleek in handen van Vincent Bal, Tamara en Burny Bos. Een boek dat 50 jaar oud is, een film die de 20 jaar aantikt en nog steeds van deze tijd is."
Benieuwd geworden naar het educatieprogramma van het Nederlands Filmfestival? Neem contact met ze op via educatie@filmfestival.nl.
En neem een kijkje op hun website!