Partner in Beeld: Hoogt on Tour

Leestijd ca. 6 minuten

Maren

Filmhub Midden

Filmhub Midden is trots om samen te mogen werken met ijzersterke kernpartners. Deze stellen we dan ook vol trots aan jullie voor! Met vandaag in de spotlight: Hoogt on Tour.

We stellen je graag voor aan Linda Eversteijn. Zij is Coördinator Educatie bij Hoogt on Tour sinds 1 maart 2020. Daarnaast werkt ze als zzp'er aan uiteenlopende kunst- en educatieprojecten in de culturele sector. Linda is een bevlogen coördinator die het belang van filmeducatie graag deelt met scholen. Ze wil graag bereiken dat filmbeleving en beeldtaal voor leerlingen meer verdieping en betekenis krijgen.

" 'Door samen film te kijken, bespreken en maken, ontdekken leerlingen het maakproces en leren ze hun eigen verhaal verbeelden. Het inzicht hoe je met beeld kan manipuleren en gevoelens kan oproepen draagt bovendien bij aan hun mediawijsheid, een belangrijke 21e-eeuwse vaardigheid.'"

Linda Eversteijn (Coördinator Educatie, Hoogt on Tour)

Waar kunnen leraren voor terecht bij Hoogt on Tour?

Linda: "Met het Filmeducatieprogramma van Hoogt on Tour leren scholieren om zelf film te maken en om film en beeldtaal beter te begrijpen. Hoogt on Tour biedt zowel maatwerk als kant-en-klare workshops en lessenreeksen aan, zodat het altijd passend is bij jouw klas."

Maar dat is niet alles! Linda: "Verder verzorgen we filmvertoningen op school, met inleiding en nagesprek. Film verwondert, opent je blik, neemt je mee in een andere wereld. Maar waar gaat de film eigenlijk over en hoe is de film gemaakt? Welke thema’s zijn er te ontdekken? Hoe draagt het beeld bij aan het verhaal of de boodschap? Leerlingen krijgen de kans om hun gedachten en gevoelens bij een film te verwoorden en delen. Zo ontdekken dat er verschillende perspectieven zijn en ze ontwikkelen hun empathie. Samen met de school gaan we in gesprek over de wensen en behoeften en komen wij met een passend filmaanbod."

Welk filmeducatieproject zijn jullie bijzonder trots op?

Linda: "Wij zijn heel trots op ons partnerschap met Basisschool Op Avontuur en Creatief Vermogen Utrecht. Dit programma met Op Avontuur is in 2020 gestart en duurt vier jaar. Het doel is om filmeducatie een plek te geven binnen de school. We maakten een medialokaal met apparatuur en leerkrachten leren stapsgewijs om zelf filmlessen te geven. Vorig jaar startten we met een feestelijke kick-off waarbij alle leerlingen samen films keken en de vakdocenten van Hoogt on Tour op creatieve corona-proof wijze werden geïntroduceerd. Op dit moment geven we de tweede lessenreeks waarin alle groepen verschillende modules krijgen zoals trailer maken, visual effects, animatie maken en geluidseffecten."

Leerlingen ontdekken de magie van film en krijgen technische vaardigheden op filmgebied. Maar het levert de leerlingen misschien nog veel meer op. Linda: "Als eerste zelfvertrouwen. De leerlingen verrassen zichzelf met wat ze kunnen bedenken en maken. We spreken de verbeeldingskracht aan en leren de kinderen om zich te uiten en hun eigen verhaal te vertellen."

Wat kunnen we aankomend jaar van jullie verwachten?

Linda: "Voor het nieuwe schooljaar hebben wij het lespakket Iedereen kan Vloggen voor primair en voorgezet onderwijs ontwikkeld. In deze lessenreeks maken leerlingen een eigen vlog en leren ze wat je daarvoor nodig hebt. Hoe presenteer je jezelf in een paar minuten? Wat maakt een vlog interessant en goed?"

Deze lessenreeks kan als online pakket worden afgenomen. Ook kunnen de lessen door een van onze vakdocenten in de klas worden gegeven.

Wat is voor jullie de toegevoegde waarde van partner zijn van de Hub?

Linda: "Kennisdeling met andere partners en samen filmeducatie een structurele plek in het onderwijs geven. De leerlijn Film is daarbij een belangrijk fundament. Daarnaast is Filmhub Midden een fijne sparringspartner en verzorgt relevante bijeenkomsten/workshops."

Meer weten over Hoogt on Tour?

Neem een kijkje op de website
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op