Dieuwertje volgde de opleiding Kunst en Cultuurwetenschappen en behaalde daarna haar master om eerstegraads docent Kunstgeschiedenis, Kunst Algemeen en CKV te kunnen worden. Na haar master werkte ze op diverse scholen als docent CKV en Kunst algemeen zoals het Zwijsen College in Veghel en het Maaswaal College in Wijchen. De laatste jaren is ze docent CKV en Kunst Algemeen op het Karel de Grote College in Nijmegen.
“Ik geef les aan mavo tot en met vwo en op ieder niveau kun je film inzetten. Bij vwo benader ik meer de theoretische kant van film; zij hebben allemaal Kunst Algemeen in hun eindexamenpakket en film is daar een onderdeel van. Ik besteed aandacht aan de geschiedenis van film en sta veel meer stil bij de terminologie van film: de cameravoering, de regie, de montage. De leerlingen in het vwo maken een korte film.”
"Omdat het maken van een volledige film iets te veel vraagt van de spanningsboog van mavoleerlingen, heb ik de filmlessen voor hen meer behapbaar gemaakt in het maken van een filmtrailer. Ik heb in het begin dezelfde aanpak als bij vwo geprobeerd, maar omdat de leerlingen een veel kortere spanningsboog hebben, ben ik het anders gaan aanpakken. Als ik teveel verschillende genres laat zien of te diep in ga op de theoretische kant van film, dan haken ze af. Ze willen graag in actie komen.”

Voordat Dieuwertje met haar studie begon, volgde ze twee jaar het BNN University programma waar ze samen met andere jongeren alle kneepjes van film leerde. Die liefde voor film neemt ze mee in haar lessen. “Ik heb me altijd hard gemaakt voor film in het onderwijs. Met film kun je ongelofelijk veel en kinderen zijn er heel erg nieuwsgierig naar. Ze zijn er zoveel mee in aanraking, nu ook met TikTok, Instagram en Snapchat. En daarbij is aandacht besteden aan hoe het nu eigenlijk in elkaar zit en wat je er allemaal mee kan, heel belangrijk. Heel tof om daar les in te kunnen geven.”
" Ik vind lol hebben tijdens kunstlessen echt een van mijn belangrijke pijlers"
Dieuwertje Verheijen
De laatste jaren is film op het Karel de Grote College steeds meer gaan leven. “Zowel collega’s als leerlingen zien steeds meer het belang van film. Leerlingen zijn ook een beetje verslagenmoe. Dan is film een welkome afwisseling. Leerlingen zijn super enthousiast.”
De school schafte drie jaar geleden camera’s, microfoons en schouderstatieven aan. “Je merkt dat leerlingen dat heel cool vinden, om daarmee rond te lopen. Ik leg ze dan bijvoorbeeld uit dat ze een bureaustoel op wieltjes kunnen gebruiken om te filmen. Als je daar met je camera op gaat zitten en iemand anders trekt je achteruit, dat je dan een heel steady rijdend shot kunt maken."
“We hebben een hele mooie theaterzaal waar voorstellingen gegeven worden. Daar is ook een lightcrew bij die belichting verzorgt, maar omdat er steeds vaker wordt gevraagd of we geen filmpjes kunnen maken, willen we onderzoeken of we daar niet ook een film crew bij moeten betrekken.”
Dieuwertje is een van de sprekers op de nascholingsmiddag Directors Cut: regisseer jouw vakspecifieke filmles! op 17 maart die Filmhub Oost in samenwerking met het Radboud University Pre-University College of Society organiseert. Deze middag staat in het teken van filmeducatie en is bedoeld voor docenten Nederlands, moderne vreemde talen, geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer en kunst in het voortgezet onderwijs.