Onze Film Wijze Waaier staat vol kant-en-klare opdrachten voor in jouw les

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

In onze toffe en inspirerende Film Wijze Waaiers voor het basis- en voortgezet onderwijs vind je kant-en-klare filmopdrachten die je zo met je klas kunt uitvoeren. Met materialen die je zelf in de klas hebt ga jij zo razendsnel aan de slag met filmeducatie. Onderaan de pagina vind je een voorproefje van een opdracht uit de Film Wijze Waaier.

De Film Wijze Waaier staat boordevol inspirerende en verrassende filmlessen voor jouw klas. De opdrachten zijn laagdrempelig en bedoeld om filmeducatie toegankelijk te maken voor alle leraren. Zo vormt de Film Wijze Waaier een mooie eerste kennismaking met film- en beeldeducatie, die hopelijk uitnodigt tot meer film in de klas.

We hebben een Waaier voor PO én een Waaier voor VO ontwikkeld. Vervolgens is per opdracht aangegeven voor welk leerjaar de opdracht geschikt is.

Film Wijze Waaier ontvangen bij jou op school?

Stuur een mail en we sturen ze gratis naar je op!

Voorproefje: Geluid maken bij een stomme film

Geluid is heel belangrijk in een film en geeft een extra dimensie. Door geluid herkennen we de stem van een personage of horen we iemand huilen die niet in beeld is. We krijgen meer informatie en kunnen het verhaal beter volgen.

Benodigdheden

 • Fragment uit een stomme film of een fragment uit een film waarbij je het geluid uitzet.

 • Materialen om geluid mee te maken

 • Opnameapparatuur, bv. smartphone


Stappenplan

 1. Bekijk een filmfragment zonder geluid en bespreek met de klas hoe deze bij hen overkomt. Is het heel anders dan een film met geluid?

 2. Bedenk samen welke geluiden er missen voor muziek, dialoog en geluidseffecten.

 3. Daag de leerlingen uit om zelf de geluiden te maken. Je kunt de rollen per groepje verdelen of de klas dezelfde opdracht geven.
  • muziek: de kinderen zoeken op internet een passend achtergrondmuziekje voor bij de film.
  • dialoog: ze bedenken wat de mensen kunnen zeggen en spreken dat zelf mee.
  • geluid: een deur die dichtgaat, een stoel die kraakt. Kunnen ze met stem en middelen de geluiden maken die te horen zijn in de film?

 4. Speel de film nogmaals af en laat iedereen het verzonnen geluid toevoegen. Zorg dat iedereen hun volume en tempo op elkaar afstemt.

 5. Wat vonden de leerlingen van de opdracht? Vinden ze dat geluid onmisbaar is voor een film?

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op