Kom naar IFFR en zie Jessica van der List

De filmleraar van regio Zuid is bekend! Had jij gestemd?

Over de filmleraar van het jaar!

Maak kennis met de beste filmleraar van regio Zuid, Jessica van der List! Stemmen kan tot en met 15 januari. De vakjury gaat nu met daarna met alle winnaars aan de slag, beoordeelt een les van ze en gaat met ze in gesprek. Stemmen kan tot en met 15 januari. De uitreiking van de landelijke filmleraar is op 31 januari 2024 in Rotterdam tijdens het International Film Festival (IFFR)! Ook jouw stem telt. Dus: stem!

Jessica geeft CKV aan de bovenbouw (havo en vwo) op het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee. Voor de jury heeft Jessica zich bewezen als zeer goed onderlegde filmleraar, die met haar lesmateriaal de breedte van het medium opzoekt. Ze daagt leerlingen uit om bonuspunten te behalen door middel van filmgeschiedenis, stijlkenmerken en grappige weetjes. Het gaat Jessica echt om film als kunstvorm: ze is trouw aan het medium, de oorsprong ervan en de meerwaarde van beeldtaal voor jongeren!


Heb je vragen over de verkiezing of het stemmen? Mail naar dennis@filmhubzuid.com

Prijzen winnen

De winnaar van de landelijke titel is één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro en krijgt een Cineville-pas om een jaar lang gratis mee naar de film te gaan. Ook win je een bezoek aan een bioscoop naar keuze met de klas en neem je plaats in de jury van de verkiezing van het volgende jaar. Daarnaast geven we één plek weg voor de enige post-hbo jaaropleiding filmeducatie van Nederland: On de Movie.

Lees hier meer over de verkiezing en zijn partners

Winnaars van de voorgaande edities

Vorig jaar was onze publiekswinnaar Rene van de Veerdonk natuurlijk niet te missen! Maar hiervoor zijn er al vele voorgegaan. Zo heeft Jeroen Stultiens uit Roermond in 2019 het landelijk filmlelaar van het jaar gewonnen. Bekijk hieronder het interview met de winnaar van de regio vorig jaar en de publieksfavoriet, Rene!

Bekijk het interview van Rene hier

Wat zou jij graag leerkrachten willen meegeven als filmleraar van het jaar? 

Ik zou graag mensen bij willen brengen dat ze echt gewoon moeten beginnen met het gebruiken van film in hun lessen. En het ook gewoon doen. Ook al heb je het nog nooit gedaan. Zoek gewoon voor jezelf een goed idee als bijvoorbeeld internet. Ga het gewoon doen. Wees ook eerlijk naar leerlingen toe, dit is de eerste keer dat ik iets met film ga doen en ik denk dat het gewoon hartstikke leuk is. We gaan het samen doen. Daaruit volgen dan heel veel leerlingen die willen helpen en dan tips en leuke apps hebben. Ook de telefoons worden al vaak gebruikt met goede camera’s. Dus dat hoeft geen belemmering te zijn. Zelfs monteren lukt hierop met leuke effecten en filters. Vooral doen, gewoon doen! 

Wat brengt filmeducatie? Wat merk je aan de leerlingen?

Als je ziet hoe ze opdrachten oppakken, is dat ze als groep heel erg aan de slag gaan. Ze hebben ook ruimte bij mij, maar dat kan ook binnen filmeducatie, om elementen in het filmproces te ontwikkelen waar zij zelf het meeste mee kunnen. Dus script schrijven, storyboard maken, het filmen an zich, monteren, het registeren want dat hoort er natuurlijk ook bij, proces bewaken en de verdieping zoeken. Dus wat dat betreft dat voor de leerlingen ook heel veel zelfverantwoording. En wat ze ook heel erg brengt, vooral als het resultaat helemaal klaar is, dat ze verast zijn over wat ze allemaal kunnen en daarnaast ook verrast zijn over wat andere kunnen. Bij beoordelen, beoordelen ze ook mee en hier gaat ze ook serieus op in en geven ze ook complimenten aan elkaar, tips en tops. Dus wat dat betreft groeien ze niet alleen in film kennis maar ook naar elkaar en als persoon vertrouwen in kunnen. 

Volg ons op