Proeftuinen

Hoe maken we de stap van onbewust naar bewust filmkijken? Filmhub Zuid beantwoordt die vraag al doende middels de Proeftuinen Filmeducatie, in de provincie Brabant.

Deelnemen aan een proeftuin?

Wat is een Proeftuin?

Een Proeftuin is een intensieve samenwerking tussen een school (primair-, voortgezet- en speciaal onderwijs), een intermediair en één of meerdere aanbieders (bijvoorbeeld een filmdocent, -theater of –festival). De vraag van de school is leidend. Wat is er nodig op deze school om filmeducatie naar een ander niveau te tillen, zijn er aanknopingspunten in het curriculum, de identiteit van de school en de dagelijkse lespraktijk? Welke plek heeft film en filmeducatie nu en welke interventie zorgt ervoor dat die plek steviger, beter én structureler wordt? Zowel scholen waar film nog geen bewuste plek heeft als scholen die al met filmeducatie bezig zijn, kunnen meedoen aan een Proeftuin. 

Niet alleen de deelnemende school moet leren van de Proeftuin, ook de aanbieders en de intermediair en, in een later stadium, andere scholen in de regio. Tijdens het proces wordt iedereen gestimuleerd nieuwsgierig naar elkaar en elkaars ervaringen te blijven. Door te monitoren, vast te leggen, te evalueren en te delen, groeien alle partners in de regio. Als Filmhub Zuid weten we dan nog beter welke stappen we moeten zetten om ervoor te zorgen dat filmeducatie een structurele plek in het primair-, voortgezet- en speciaal onderwijs krijgt.

In elke Proeftuin wordt onder begeleiding van de partners in de desbetreffende provincie samengewerkt met een aantal scholen en filmmakers. De Proeftuinen in Brabant worden mede mogelijk gemaakt door Kunstloc Brabant.

We zoeken nog scholen voor de Proeftuinen in het schooljaar 2023 – 2024 en 2024-2025. Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur ons een mail!

Deelnemen aan een proeftuin?
Volg ons op