Proeftuinen

Ben jij als leraar op zoek naar een kans om je onderwijs te verrijken met de kracht van filmeducatie? Meld je dan aan voor een proeftuin met Filmhub Zuid!

Deelnemen aan een proeftuin?

Proeftuinen Filmeducatie!

Ben jij als leraar op zoek naar een kans om je onderwijs te verrijken met de kracht van filmeducatie? Meld je dan aan voor een proeftuin met Filmhub Zuid! Samen met een ervaren filmdocent, filmtheater of lokaal filmfestival gaan we op zoek naar een inspirerende en praktische aanpak die perfect aansluit bij jouw school, vakgebied of thema. 

Wat is een proeftuin Filmeducatie?

Denk aan: hulp bij het ontwerpen van een lessenreeks, training voor het team of een workshop op maat. Het doel van een proeftuin is een duurzame oplossing te vinden die na het project langdurig inzetbaar is binnen jouw school, bedoeld voor het primair onderwijs, voortgezet en speciaal onderwijs!

Voorbeeld PO

Een school binnen een AZC zocht een taalvriendelijke versie van stopmotion lessen, waarbij de persoonlijke verhalen van de leerlingen de ruimte krijgen. Een externe filmdocent geeft een training aan de leraren en maakt een beeldende instructie voor de leerlingen die de school hierna kan gebruiken.

Voorbeeld VO

Een school wilde binnen CKV aan de slag met ‘film maken met smartphone’ met aandacht voor cinematografie, storyboarden en monteren op de smartphone. Een externe filmdocent geeft een training aan het CKV team, biedt coaching in de lessen en maakt een handout met voorbeelden van lesmateriaal en praktische tips.

Voorbeeld SO

Een kleine klas op een basisschool midden in de bossen van Gilze, Brabant. Veertien leerlingen tussen de acht en twaalf jaar die weinig Nederlands verstaan en verschillende talen spreken. Op Prinsenbos, een basisschool bij een AZC, is cultuureducatie daarom nog weleens lastig. Door middel van een Proeftuin hebben we een pilot gedraaid en zo filmeducatie kunnen introduceren binnen het curriculum.

Waarom meedoen?

Proeftuinen zijn zeer geschikt voor maatwerk en experimenten waar je normaal het budget niet voor hebt. Filmhub Zuid betaalt alles wat te maken heeft met deskundigheidsbevordering en inzet van externe docenten. Enkel de kosten van eventuele leerlingactiviteiten komen voor rekening van je school. 

Hoe werkt het?

We beginnen met een vrijblijvende nulmeting en bespreken jullie wensen. Daarna maken we plannen en afspraken, afhankelijk van het curriculum en de planning van je school. Zowel scholen zonder ervaring in filmeducatie als scholen die hier al mee bezig zijn, kunnen deelnemen.

Waarom biedt Filmhub Zuid dit aan?

We willen scholen inspireren en onderzoeken hoe we Filmeducatie duurzaam in het onderwijs kunnen integreren. De opgedane kennis delen we met andere scholen en ons netwerk van aanbieders om Filmeducatie in onze regio verder te professionaliseren.

Proeftuinen Filmeducatie loopt tot juni 2025 en wordt mede mogelijk gemaakt door de Impulsgelden van Kunstloc Brabant.

Nieuwsgierig geworden?

Meld je hier aan
Volg ons op